07 iul. 2023 | 12:23

Vacanțe pline de haos în această vară. Mii de zboruri vor fi întârziate sau anulate

ULTIMA ORĂ
Vacanțe pline de haos în această vară. Mii de zboruri vor fi întârziate sau anulate

Cei care au planuri de vacanță se vor confrunta cu o vară haotică, deoarece până la trei din zece zboruri europene ar putea fi în pericol de a fi întârziate sau anulate, după ce controlorii de trafic aerian au avertizat că vor intra în grevă.

Probleme cu zborurile europene

Controlorii de la Eurocontrol, organismul european de gestionare a traficului aerian, au declarat că vor declanșa acțiuni de protest în timpul perioadelor de vârf din timpul verii, după ce discuțiile cu șefii au eșuat în ceea ce privește salariile, personalul și listele de personal.

Familiile care speră să călătorească în străinătate în această vară trebuie să aștepte acum să afle dacă zborurile lor vor fi afectate, datele grevei urmând să fie dezvăluite în câteva zile.

O sursă din industrie a declarat pentru The Times că grevele ar putea duce la întârzieri sau anulări de până la 12.600 de zboruri pe zi pe continent.

Aceștia au avertizat: „Într-o grevă în toată regula, între 20 și 30% din zboruri vor fi cel puțin întârziate. Sunt cifre mari”.

Eurocontrol se așteaptă să gestioneze 33.000 de zboruri zilnice în următoarele opt săptămâni, ajungând la peste 34.000 în zilele de vineri.

O sursă de rang înalt din cadrul companiilor aeriene a declarat pentru ziar că impactul grevelor ar putea fi ‘masiv și extrem de perturbator’, adăugând că nu au existat prea multe planuri de contingență pentru eventualitatea unei greve totale.

Un prim val de greve ar urma să fie anunțat luni, potrivit surselor din The Times.

Oficialii organizației consideră că acțiunea este acum ‘inevitabilă’ și va viza începutul principalei perioade de vacanță școlară din Anglia și Europa.

Eurocontrol gestionează peste 96.000 de mesaje pe zi de la piloți și companii aeriene, toate acestea trebuind să fie verificate, iar neconcordanțele trebuie rezolvate manual.

Cum funcționează lucrurile în aer

Fiecare pilot care zboară în sau deasupra Europei trebuie să prezinte un plan de zbor la centrul de operațiuni al Eurocontrol, așa cum prevăd normele europene. Centrul validează planul și se asigură că mai multe avioane din regiune nu au același „indicativ de apel”, o modalitate de identificare a avioanelor.

Organizația are rolul de „administrator al rețelei zonale”, astfel încât zborurile să poată traversa frontierele naționale și să treacă cu ușurință de la un centru de control al traficului aerian la altul. De asemenea, este responsabilă pentru sloturile de aterizare și de plecare de pe mai multe aeroporturi europene.

De asemenea, emite sloturi de aterizare și de plecare pe unele aeroporturi europene.

Iar oficialii lor cred acum, conform rapoartelor, că acțiunile sindicale sunt „inevitabile” și că va fi vizat începutul perioadei de vacanță școlară în Anglia și în Europa.

Union Syndicale Bruxelles (USB), care îi reprezintă pe funcționarii publici din UE, a scris o scrisoare managerilor în care a cerut angajarea imediată a încă 20 de controlori – citând un deficit de personal de aproximativ 40 de controlori, cu 25%.

Scrisoarea adăuga că sindicatul nu vede altă opțiune decât să treacă la grevă.

Centrele de control al traficului aerian din întreaga Europă au întâmpinat dificultăți de recrutare de la pandemia care a determinat mulți lucrători să se pensioneze anticipat.

Iar găsirea de personal nou pentru această muncă stresantă – care te face responsabil pentru viețile a mii de oameni în același timp – a fost o provocare.

Aeroporturile și centrele de control al traficului aerian trebuie să aducă angajați

Acest lucru vine după ce directorul general al Eurocontrol, Raúl Medina, a îndemnat aeroporturile și centrele de control al traficului aerian să crească numărul de recrutări și a cerut companiilor aeriene să respecte orarele alocate.

El a adăugat că spațiul aerian din Europa ar putea înregistra „supraîncărcări mari” de trafic în majoritatea zilelor din această vară în multe zone europene aglomerate, cum ar fi Reims și Marsilia în Franța, Atena în Grecia și Budapesta în Ungaria.

Avertizări de această natură au fost emise și pentru Londra, Bruxelles, Nicosia, Varșovia și Zagreb pentru zilele de vârf, cum ar fi vinerea și weekend-urile din timpul verii.

Aceste supraîncărcări pot duce la întârzieri ale zborurilor, deoarece avioanele pot fi nevoite să zboare pe rute mai lungi pentru a evita zonele pline de trafic.

Iar un purtător de cuvânt al Eurocontrol a declarat pentru The Times că sunt la curent cu intențiile de grevă, dar că nu a fost stabilită încă o dată.

Aceștia au insistat că organismul „face toate eforturile pentru a menține negocierile deschise”.