Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, rezolvat de un restaurator de mobilă. Enigma veche de 20.000 de de ani a surprins specialiștii
Un restaurator de mobilă din Londra a fost creditat cu o descoperire crucială care a ajutat la înțelegerea motivului pentru care vânătorii-culegători din Epoca de Gheață au desenat picturi rupestre.
Analizând desenele vechi de 20.000 de ani, Ben Bacon a dezvoltat teoria potrivit căreia semnele de pe acestea ar putea face referire la un calendar lunar.
Aceasta a condus la o echipă de specialiști care a demonstrat că primii europeni au făcut însemnări despre calendarul ciclurilor de reproducere ale animalelor.
Bacon a declarat că a fost „incredibil” să afle pentru prima dată ce descriau vânătorii-culegători.
Nedumerirea arheologilor
Picturile rupestre, de la reni, pești, până la vite, sunt des întâlnite în întreaga Europă, dar arheologii nu au putut descoperii niciodată ce reprezintă punctele și semnele de pe acestea.
Așa că Bacon s-a hotărât să facă ce nu a făcut nimeni până acum.
El a petrecut numeroase ore pe internet și în Biblioteca Britanică, consultând imagini ale picturilor rupestre și „a adunat cât mai multe date posibil și a început să caute modele care se repetă”.
Atenția i-a fost atrasă în deosebi de semnul „Y” de pe unele picturi, fiind convins că acesta este simbolul pentru „naștere”, datorită liniei care apare în capătul celorlalte două linii.
Odată cu avansarea cercetărilor sale, a adus prieteni și academicieni de rang înalt. Aceștia l-au încurajat să își continue investigațiile, în ciuda faptului că Bacon era „efectiv o persoană de pe stradă”.
„Acești oameni, despărțiți de noi cu multe milenii, sunt dintr-o dată mult mai apropiați”
„Omului de pe stradă” i s-au alăturat și doi profesori de la Universitatea Durham și unul de la University College London. Împreună au calculat ciclurile de naștere ale unor animale similare din zilele noastre și au dedus că numărul de semne de pe picturile rupestre era o gestiune a anotimpurilor de împerechere ale animalelor.
Profesorul Paul Pettitt, de la Universitatea din Durham, a declarat că s-a „bucurat că a luat-o în serios” atunci când Bacon l-a contactat.
„Rezultatele arată că vânătorii-culegători din Epoca de Gheață au fost primii care au folosit un calendar sistemic și semne pentru a înregistra informații despre evenimentele ecologice majore din cadrul acelui calendar”.
El a adăugat: „La rândul nostru, suntem în măsură să arătăm că acești oameni, care au lăsat o moștenire de artă spectaculoasă în peșterile din Lascaux (în Franța) și Altamira (în Spania), au lăsat, de asemenea, o înregistrare a cronometrării timpurii care, în cele din urmă, va deveni obișnuită în rândul speciei noastre.”
Bacon a spus că strămoșii noștri erau „mult mai asemănători cu noi decât am crezut până acum. Acești oameni, despărțiți de noi cu multe milenii, sunt dintr-o dată mult mai apropiați”, potrivit BBC.