Unul dintre cei mai periculoși supervulcani de pe planetă se află în Noua Zeelandă. Ce s-ar întâmpla dacă ar erupe. Scenariile specialiștilor
Orașul liniștit Taupo este situat în mijlocul unei minuni geologice care a fost responsabilă pentru una dintre cele mai mari erupții din istoria Pământului. Situat în centrul Insulei de Nord a Noii Zeelande, orașul Taupo se află la umbra vârfurilor înzăpezite din Parcul Național Tongariro. Orașul cu o populație de 40.000 de locuitori a devenit recent una dintre cele mai populare destinații turistice din Noua Zeelandă, notează BBC.
Taupo: Super vulcanul de sub cel mai mare lac din Noua Zeelandă
Cu o lățime de 623 km pătrați și o adâncime de 160 de metri, cu mai multe camere magmatice scufundate la baza sa, Lacul Taupo nu este doar cel mai mare lac din Australasia (n.r. un termen folosit pentru a descrie o regiune din Oceania cuprinzând Australia, Noua Zeelandă, insula Noua Guinee și insulele vecine din Oceanul Pacific. ) este, de asemenea, un punct fierbinte geotermal incredibil de activ. În fiecare vară, turiștii se înghesuie să se scalde în izvoarele sale termale clocotitoare și să navigheze prin apele sale verzi ca smaraldul.
Taupo’s last explosion was in 250CE & was one of the largest recorded explosion in history & the largest in last 5000 yrs. It covered areas more than 100km away with of pyroclastic flow. Taupo super volcano is active & 800 yrs overdue for the next eruptionhttps://t.co/Jm6fznxnCg
— S@m🕊️ (@samwham6) August 6, 2023
Cu toate acestea, lacul este craterul unui supervulcan uriaș, iar în adâncurile sale se află istoria tulburătoare a acestei minuni pitorești.
Ultima erupție a vulcanului a avut loc în jurul anului 250 î.Hr. și a fost una dintre cele mai mari explozii înregistrate în istorie și cea mai mare din ultimii 5.000 de ani. Potrivit New Zealand Crown Research Institutes, aceasta a acoperit zone aflate la peste 100 km distanță.
Erupția care a avut loc în jurul anului 200 a devastat o regiune mare din Insula de Nord a Noii Zeelande, într-o perioadă în care insula nu era locuită de oameni.„Cutremurele și deformarea [calderei] ar putea continua în următoarele săptămâni și luni”, a anunțat GeoNet, care a precizat că momentan riscul unei erupții este foarte mic.
A diverse and awe-inspiring landscape born from volcanic eruptions and carved by ice age glaciers, #TongariroNationalPark is a place of natural wonders and spiritual significance. https://t.co/xUQFm8ZKdA
📸: @ajphoto.nz pic.twitter.com/jiSaUQV9n4— Love Taupo | New Zealand (@LoveTaupoNZ) September 3, 2019
În prezent, supervulcanul Taupo rămâne activ, iar următoarea sa erupție ar trebui să aibă loc cu 800 de ani mai târziu. Noua Zeelandă se află la granița dintre placa tectonică australiană și cea pacifică și, din acest motiv, are parte de multe cutremure și o activitate vulcanică ridicată.
Caroline Glass, care discuta despre ce s-ar întâmpla dacă vulcanul ar exploda, a scris pe site-ul de întrebări și răspunsuri Quora că, dacă ar erupe, cea mai mare parte a insulei de nord a Noii Zeelande ar fi acoperită de cenușă sulfuroasă, ‘omorând totul’.
„Ar fi existat un avertisment de câteva zile, dar nu ar fi existat o capacitate suficientă pentru ca toată lumea să părăsească insula în acest timp, așa că eu cred că majoritatea populației s-ar înghesui în Northland și Wellington, sperând că sunt suficient de departe de vulcan pentru a supraviețui’, a spus Glass.
Parcul Național Tongariro este cel mai vechi parc din Noua Zeelandă și pe locul patru după vechime în lume. A fost deschis pe 23 septembrie 1887. El se întinde în zona centrală din nordul insulei, pe teritoriul parcului se află 23 de locuri culturale, trei vulcani activi: Tongariro (1968 m), Ngauruhoe (2291 m) și Ruapehu (2797 m) ca și o rezervație care aparține de patrimoniul mondial UNESCO.
Prima colonizare europeană timpurie a constat în principal în misionari care au venit și au construit biserici și i-au convertit pe Māori la creștinism.
Istoria orașului
În 1869, Taupo a fost fondat ca „post de jandarmi înarmați„. Nu a avut loc prea multă dezvoltare în oraș timp de aproximativ 50 de ani. Din cauza deficienței de cobalt din sol, pământul nu a putut fi cultivat până când nu a fost curățat și fertilizat. Acest lucru nu s-a întâmplat decât în anii 1950.
După aceea, Taupo a înflorit. Agricultura a avut succes, au fost plantate păduri, a fost construită o centrală geotermală și s-au construit sisteme hidroelectrice. Succesul regiunii a dus la îmbunătățirea drumurilor și a clădirilor, ceea ce a adus oameni și mai ales turiști în regiune.