18 oct. 2023 | 09:55

Unii n-au autostrăzi în țară, dar oamenii de știință vor să facă șosele pe Lună. Cum ar fi posibil

ACTUALITATE
Unii n-au autostrăzi în țară, dar oamenii de știință vor să facă șosele pe Lună. Cum ar fi posibil

Într-un studiu din Scientific Reports, de săptămâna aceasta, oamenii de știință au evidențiat o dovadă a conceptului care demonstrează cum praful lunar ar putea fi topit folosind o lentilă gigantică pentru a crea drumuri solide și zone de aterizare.

Vezi și: Aplicația care „urmărește” Soarele și Luna: cum te ajută să faci fotografii mai bune

Cum au de gând să construiască drumuri pe Lună

Oamenii de știință au experimentat cu un material cu granulație fină numit „EAC-1A”, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană ca înlocuitor al solului lunar.

Ei au folosit un fascicul laser cu diametrul de 50 mm pentru a încălzi praful la aproximativ 1.600 grade Celsius pentru a-l topi.

Cercetătorii au trasat încet forme triunghiulare îndoite, fiecare de aproximativ 25 cm diametru, care ar putea fi interconectate pentru a crea suprafețe solide.

Pentru a reproduce această abordare pe Lună, cercetătorii au calculat că o lentilă de aproximativ 2,37 metri pătrați ar trebui să fie transportată de pe Pământ pentru a acționa ca un concentrator de lumină solară în locul laserului.

Vezi și: Motivul pentru care Luna se vede chiar şi în timpul zilei. Asta se întâmplă pe cer, de fapt

„Trebuie să folosești ceea ce este acolo”

„S-ar putea să vă gândiți: Străzi pe lună, cine are nevoie de asta?”, a declarat Jens Günster.

Potrivit The Guardian, praful de pe Lună poate îngreuna efectuarea cercetărilor și reprezintă o provocare pentru agențiile spațiale care speră să-și instaleze tabăra acolo.

Praful erodează costumele spațiale, înfundă mașinile, interferează cu instrumentele științifice și face mișcarea pe suprafață dificilă.

Transportul materialelor de construcție pe Lună ar fi prea costisitor, așa că există o cerință pentru soluții neconvenționale, cum ar fi utilizarea unei lentile uriașe.

„Trebuie să folosești ceea ce este acolo și acesta este pur și simplu praf liber”, a mai spus Günster.

Cu toate acestea, procesul de realizare a drumurilor cu această metodă nu ar fi rapid deoarece ar dura aproximativ 100 de zile pentru a crea un loc de aterizare de 10 metri x 10 metri.

Vezi și: Cum este influențat Pământul de gravitația Lunii și a Soarelui: mareele, principalul modelator al vieții

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele