Unde se află „Poarta Raiului” și ce puteri mistice ar avea

ACTUALITATE
Unde se află „Poarta Raiului” și ce puteri mistice ar avea
01 iul. 2023 | 08:23

Astăzi avem pentru voi un subiect de care sigur vă veți îndrăgosti vizual. Este vorba despre Poarta Raiului din Tianmen Shan, China, un loc superb care atrage milioane de turiști an de an.

Acest loc minunat, de 130 de metri înălțime, s-ar fi format în urma unui eveniment cataclismic. Unii localnici sunt convinși că muntele și porțile au o forță mistică. Dar hai să aflăm despre ce e vorba.

Poarta Raiului din Tianmen Shan, China

Muntele „Poarta Raiului” din provincia Hunan se află la 8 km de orașul Zhangjiajie și are o înălțime de 1518,6 metri. Acest arc apare documentat încă din perioada celor “Trei Regate” ale Chinei și s-ar fi format în urma unui eveniment cataclismic din anul 263 d.Hr.

Atunci, partea din spate a unei peșteri uriașe s-a prăbușit și numele zonei a fost schimbat din Songliang Shan în Tianmen Shan. Arcul natural are o înălțime de 131,5 de metri, fiind unul dintre puținele documentate în istorie. Peștera are o lungime de 60 metri și o lățime de 57 de metri. Fiind în mod constant învăluit în nori, a primit numele de „Poarta Raiului”.

Cum ajungi în vârf

Muntele Tianmen și Poarta Raiului sunt atracții extrem de vizitate. Pentru a ajunge la peștera din vârf, milioanele de turiști trebuie să urce o scară de 999 de trepte mistice, denumită „Scara spre Paradis”. În filozofia taoistă, ele reprezintă numărul suprem și simbolul împăratului, motiv pentru care localnici sunt convinși că zona are o forță mistică.

Aici se mai află și cea mai lungă și mai înaltă telecabină din lume, care măsoară de 7.455 de metri. Aceasta are curse de 30 de minute, urcând la 37 de grade peste stânci impresionante și fiind trecută în Cartea Recordurilor. Unele deschideri de aici ajung până la 500 de metri.

Turiștii mai pot ajunge cu autobuzul pe autostrada Tuntyan sau „drumul cu 99 de coturi”. Acesta are o lungime de 11 km, cele mai abrupte serpentine montane din lume și distanța dintre răsuciri de la 200 la 1.300 de metri.

În jurul vârfului Muntelui Tianmen există trasee montane speciale, de câțiva km, denumite „Calea pe Dragon”. Drumul se află pe marginea unor stânci verticale, are 1,6 km lungime și se află la 1.400 metri altitudine. O bucată de 70 de metri este din sticlă groasă de 6 cm prin care se poate vedea groapa fără fund sub picioarele tuturor. Se numește „Drumul destinului” și e menită să îți dea impresia că mergi pe cer.

Tot aici se mai poate vizita un popular templu budist numit Tianmenshan, ce are o suprafață de aprox. 10.000 de metri pătrați. Datează din perioada dinastiei Tang (618-907) și se spune că cei care se roagă în el vor avea parte de sănătate, de fericire și de prosperitate.

Fenomen bizar la Tianmen Shan

Unul din motivele pentru care oamenii cred că aici se află „porțile raiului” este fenomenul bizar care a avut loc între anii 1949, 1976, 1989 și 1998. Atunci, din partea de sus a Muntelui Tianmen, au început să apară, pentru 15 minute, fluxuri bruște de apă. Motivele pentru care cascadele au curs de la 1.500 altitudine rămân necunoscute, dar sunt consemnate de oficialitățile chinezești.

De fiecare dată când incidentele au avut loc, au fost considerate de superstițioși drept coincidențe complet ne-aleatoare. În plus, prezența constantă a cifrei 9 în zonă – numărul suprem accesibil unei persoane – atestă faptul că zona e misterioasă, la granița dintre lumea reală și cea de dincolo. Una dintre legendele locului vorbește despre nenumăratele comori ale dinastiei Ming ascunse în munți, pe care vânătorii le caută, fără succes, de secole.

Festivalul zânei vulpilor

Pe acest munte se organizează un eveniment născut datorită unei legende vechi. Localnicii cred că aici a existat o zână a vulpilor care s-a îndrăgostit de un tăietor de lemne sărac. Aceasta a renunțat la destinul ei de a deveni soție de împărat și a ales viața de muritoare.

Pentru iubirea ei, zâna vulpilor a trecut prin multe peripeții și ne-a lăsat nouă o pildă despre universul celor sus-puși și al celor umili. Povestea celor doi îndrăgostiți este sărbătorită an de an prin acrobații, magie, muzică și dans în valea lungă de 5 km a muntelui.