Unde s-ar putea afla cea mai apropiată gaură neagră de Pământ. La ce distanță se află, particularitatea inedită pe care o are
Când ne gândim la o gaură neagră avem în minte un obiect cosmic aflat, de regulă, la distanțe foarte mari, la scară astronomică, de Pământ. Cea mai apropiată pe care o știam era, până de curând, Gaia BH1, poziționată la 1.600 de ani lumină de planeta noastră. Recent, însă, cercetătorii au descoperit, cel puțin prin modele computerizate, o altă gaură neagră, mult mai apropiată de noi, ce prezintă, în plus, și o caracteristică unică.
Unde s-ar putea afla cea mai apropiată gaură neagră de Pământ
Cea mai apropiată gaură neagră de Pământ era, până recent, Gaia BH1, aflată la circa 1.600 de ani lumină de Terra. Alte rapoarte despre obiecte cosmice de acest fel au fost respinse. De obicei, găurile negre stelare se formează prin implozia unor stele mari, a căror scurtă viață se petrece în totalitate în interiorul unui roi stelar ce nu a avut timp ca să se disperseze.
De aceea, a fost logic pentru oamenii de știință să analizeze mai cu atenție Roiul Stelar Hyade, aflat la „doar” 153 de ani lumină de planeta noastră. În general, acest roi de stele deschis este eclipsat în mintea publicului larg de către Pleiade, care furnizează evenimentele cerești spectaculoase din emisfera nordică, așa-numitele „ploi de stele”, din timpul nopților de iarnă.
Iar acest lucru se întâmplă nu doar pentru că cele aproximativ 3.000 de stele din Pleiade sunt mult mai strălucitoare, ci și fiindcă sunt mult mai apropiate între ele, ceea ce le face vizibile.
Pe de altă parte, Roiul Stelar Hyade este unul vechi, ce a avut timp să de împrăștie într-o oarecare măsură, dar rămâne cel mai apropiat roi stelar de Pământ.
La ce distanță se află, particularitatea inedită pe care o are
Dr. Stefano Torniamenti , de la Universitatea din Padova, Italia, a condus o echipă ce a măsurat poziționarea și mișcările stelelor din Hyade pentru a vedea dacă se află sub influența vreunei forțe gravitaționale necunoscute până acum.
„Simulările noastre pot determina dacă, prin măsurarea masei și dimensiunii stelelor din Hyade, unele găuri negre ar putea fi prezente în centrul roiului stelar, acum sau până de curând”, a spus Torniamenti, în studiul publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Încercările de a replica pe modele computerizate distribuția stelelor în jurul centrului roiului au produs o potrivire perfectă, din care rezultă că măcar 2 sau 3 găuri negre există încă în Hyade.
De asemenea, potriviri acceptabile au fost găsite și în cazul scenariului prin care s-a presupus că presupusele găuri negre existente acolo ar fi fost expulzate din roi acum circa 150 de milioane de ani.
Acest lucru ar avea sens, ținând cont de faptul că Hyadele au o vechime estimată la 600-600 de milioane de ani și au pierdut deja o cantitate însemnată de stele, fie din mișcarea aleatorie a acestora, fie prin impactul cu alte corpuri cosmice învecinate.
„Aceste observații ne ajută să înțelegem în ce mod prezența unor găuri negre poate afecta evoluția unui roi stelar și cum acesta, la rândul său, contribuie la sursele de unde gravitaționale”, a declarat și profesorul Mark Gieles, de la Universitatea din Barcelona.
Există câteva sute de stele în Hyade cu o masă totală de 400 de ori mai mare decât cea a Soarelui, dar majoritatea necesită un telescop pentru a putea fi văzute. Totuși, cele mai strălucitoare stele din acest roi formează o formă de V distinctivă.
În plus, în aceeași zonă se află, din întâmplare, și steaua Aldebaran, cea mai strălucitoare din constelația Taurus. Astfel, roiul stelar Hyade cu presupusele ei găuri negre poate fi văzut și cu ochiul liber, în condiții de cer „nebruiat” prea mult de luminile artificiale de pe Pământ.
Prin urmare, dacă privești spre acel roi stelar, ai mari șanse să observi, de fapt, și cea mai apropiată gaură neagră de planeta noastră, ceea ce îi conferă o particularitate unică, fiind prima ce ar putea fi văzută, în acest mod, de către pământeni.