01 aug. 2023 | 09:33

Unde pleacă bugetarii care au rămas fără loc de muncă, cum se angajează. ”Economia va fi recunoscătoare”

ACTUALITATE
Unde pleacă bugetarii care au rămas fără loc de muncă, cum se angajează. ”Economia va fi recunoscătoare”

În următoarea perioadă, se vor reduce semnificativ posturile din administrație, locurile de muncă de bugetari, iar acei oameni trebuie să-și găsească de lucru. Deși nu se vor mai întâlni niciodată, nicăieri, cu condițiile de muncă de la stat, dacă vor să muncească, este improbabil să nu-și găsească un job bun.

Realitatea actuală din România este foarte dureroasă pentru mediul privat unde se caută cu ardoare forță de muncă, în timp ce bugetarii au dus-o foarte bine, cu salarii generoase, numeroase zile libere și vouchere de vacanță. După cum a atras atenția ministrul Energiei, Sebastian Burduja, măsurile propuse de liberali și convenite în coaliție privind reducere posturile de conducere din aparatul administrativ de stat ar trebuie să se reflecte într-un flux de angajați noi în mediul privat.

Unde se resimt restructurările masive

”E cert că există o nevoie mare de forță de muncă în mediul privat și sunt persoane care dacă nu livrează pentru stat, de fapt pentru cetățenii pe care îi slujesc, sunt convins că vor avea alte oportunități în mediul privat”, a spus Sebastian Burduja.

În teorie, ar trebui și în România să fie introdus un sistem de evaluare al angajaților din sistemul de stat. După cum a explicat ministrul, la momentul de față, fiecare conducător de autoritate va trebuie să analizeze cine sunt angajații performanți sau mai puțin performanți.

”Cine dă dovadă de competență profesională va fi binevenit să rămână. Cine nu, repet, în mediul privat este o criză cumplită de locuri de muncă și economia va fi recunoscătoare pentru acest impuls”, a mai spus ministrul Energiei.

Ca referință, pe parcursul zilei de ieri, s-a stabilit în coaliție reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat, reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți), reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere, acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele