26 mai 2023 | 13:13

Unde merg rușii în vacanță, după ce Europa și-a închis ușile și a impus restricții. Noile destinații preferate

ULTIMA ORĂ
Unde merg rușii în vacanță, după ce Europa și-a închis ușile și a impus restricții. Noile destinații preferate

UE a impus restricții pentru rușii care călătoresc în Europa în urma invaziei din Ucraina, unele țări – în special Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Polonia și Republica Cehă – impunând o interdicție totală. Aceste constrângeri au deschis noi piețe în întreaga lume pentru industria turistică de miliarde de dolari a Rusiei.

Rușii caută noi destinații de vacanță, după restricțiile impuse Rusiei

Cunoscută pentru combinația sa de plaje tropicale, orezării luxuriante și munți vulcanici, Bali este un renumit paradis turistic care atrage vizitatori din întreaga lume.

Dar anul trecut, insula din Oceanul Indian a început să înregistreze o creștere a numărului unui anumit tip de călători: aproximativ 58.000 de ruși au călătorit în Bali până la sfârșitul anului.

Numai în ianuarie 2023, numărul vizitatorilor din Rusia a sărit la 22.500, potrivit datelor guvernului indonezian, ceea ce îi face pe ruși al doilea cel mai mare grup de vizitatori, după australieni.

Într-un alt hotspot turistic din partea opusă a lumii, cifrele spun o poveste diferită. Până în prezent, în acest an, „Parisul a avut cu 95,8% mai puțini turiști ruși care au sosit pe calea aerului între ianuarie și mai, comparativ cu 2019”, a declarat un purtător de cuvânt al consiliului de turism din Paris.

În lunile de vară, se așteaptă ca sosirile rușilor în capitala franceză – unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa – să crească cu mai puțin de 1 %.

De la invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a devenit mult mai dificil pentru ruși să călătorească în destinații de vacanță populare din Uniunea Europeană. Obținerea aprobării vizelor de călătorie este mai scumpă și mai puțin simplă, transportatorilor aerieni ruși li s-a interzis să survoleze sau să intre în UE, iar oligarhii ruși nu-și mai pot ateriza avioanele în unele locuri.

Rusia, văzută ca un adversar în UE

Există, de asemenea, perspectiva unei întâmpinări ostile pentru turiștii ruși; la puțin mai mult de un an de la invazia Ucrainei, percepția publică a Rusiei în toate țările UE este în mare parte aceea de „adversar”, potrivit unui sondaj multinațional realizat în ianuarie.

Cu toate acestea, milioane de ruși continuă să călătorească în străinătate. Aproximativ 22,5 milioane de călătorii în străinătate au fost efectuate de turiștii ruși în 2022, în creștere față de 19,2 milioane în 2021, Turcia fiind principala destinație.

Iar turiștii ruși bat acum drumul către destinații non-occidentale în număr record, în loc de Europa.

Printre națiunile care au înregistrat cel mai mare boom al vizitatorilor ruși se numără Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Maldive și Egipt, scrie France24.

Thailanda, în special, este pregătită să „beneficieze în mod semnificativ de pe urma interdicției UE privind călătoriile rusești, deoarece piața este forțată să își schimbe destinațiile preferate”, potrivit unui raport al furnizorului de informații de afaceri GlobalData.

Rusia ocupă locul 14 în turismul internațional, cu cheltuieli de aproximativ 11,4 miliarde de dolari în 2021, potrivit Statista.

Sri Lanka, Maroc și Thailanda intenționează să deschidă rute de zbor directe cu Rusia pentru a facilita călătoriile.