Un zimbru vechi de mii de ani, descoperit de oamenii de știință: ce planuri au, ce vor să facă cu el
Descoperirea unui exemplar conservat din orice specie presitorică reprezintă mereu un eveniment important în știință. Interesant este că acum cercetătorii doresc să-și ducă descoperirile la un nou nivel.
O echipă din Rusia a efectuat recent o necropsie pe un zimbru care se crede că datează de acum 8.000 de ani și au planuri mari cu acesta.
Zimbrul a fost descoperit în vara anului 2022, în zona Khaastaakh din regiunea Verkhoyansk, din Rusia, după care specimenul a fost donat Laboratorului Muzeului Mamut al Universității Federale de Nord-Est, din Yakutsk.
Exemplarul este incomplet, dar capul, membrele anterioare și o parte a pieptului s-au păstrat remarcabil de bine.
Se crede că are aproximativ un an și jumătate până la doi ani. Acesta a fost supus unei necropsii în care au fost prelevate mostre de mușchi, piele și țesuturi moi, iar creierul a fost îndepărtat.
„În mod preliminar, acesta este un individ tânăr de 1,5-2 ani. Când a murit nu a fost încă stabilit”, au spus oamenii de știință ruși.
Ce planuri au oamenii de știință
„Exemplarul ar putea fi clonat în viitor datorită materialelor selectate. Acest lucru devine posibil datorită asocierii cu o echipă de oameni de știință de la Universitatea Federală de Nord-Est”, a unul dintre cercetători.
Echipa a fost, de asemenea, implicată într-o controversă după ce s-a dezvăluit că un urs găsit permafrost, despre care se credea că datează de 22.000 de ani, avea, de fapt, doar 3.500 de ani.
Clonarea oricărui animal este întotdeauna un proces complicat, iar încercarea de a face acest lucru pe un animal care a fost îngropat sub gheață timp de mii de ani poate face întreaga acțiune mult mai dificilă.
„Pentru a face posibilă clonarea, trebuie să găsim cromozomi intacți, dar ceea ce vedem chiar și în cele mai bune exemplare este că fiecare cromozom este fragmentat în milioane de bucăți”, a declarat paleogeneticianul Love Dalén, care nu este implicat în studiu, într-un comunicat.
În 2022, oamenii de știință au clonat cu succes șoareci din celule liofilizate, dar aceste celule pot fi congelate doar timp de nouă luni, ceea ce pune sub semnul întrebării eventuala reușită, în acest caz.