12 aug. 2023 | 08:55

Un șoarece dintr-un specie dispărută a fost surprins de o cameră de supraveghere dintr-o pădure. Ce concluzie au tras oamenii de știință

ACTUALITATE
Un șoarece dintr-un specie dispărută a fost surprins de o cameră de supraveghere dintr-o pădure. Ce concluzie au tras oamenii de știință

Camerele de supraveghere continuă să servească drept instrumente excelente în domeniul conservării. Uite așa a fost descoperit recent un grup de animale sălbatice din Australia, după ce camerele au surprins imagini cu șoareci cu aspect ciudat despre care se credea că sunt dispăruți.

Dusky Hopping Mouse este un șoarece cu urechi mari, cu ochi bulbucați și cu o coadă stufoasă, despre care se știe că țopăie mai degrabă decât aleargă. Sunt nativi din Australia, dar sunt o specie amenințată.

Specia era dată dispărută

Se credea că șoarecii au dispărut în statul australian New South Wales în 2003 și că llipseau în totalitate din Scotia Wildlife Sanctuary, până când managerul Australian Wildlife Conservancy (AWC) Sanctuary, Daniel Burton, a zărit într-o zi o creatură care țopăia.

„A sprintat chiar în fața mea și am sărit din mașină pentru a mă uita mai atent”, a explicat Burton, într-un comunicat de presă.

„Șoarecele era de două ori mai mare decât un șoarece de casă, cu urechi mai mari, ochi mai bulbucați și o coadă mai lungă, neagră și stufoasă,  și nu alerga, țopăia”, a mai spus acesta.

După ce a observat șoarecele, Burton a instalat camere în zona, în lunile următoare, și a capturat mii de imagini cu mai multe exemplare. Din aceste date, echipa a putut determina locația diferitelor colonii.

AWC a reușit chiar să prindă un specimen și să colecteze mostre de țesut pentru testare genetică.

„Am reușit să folosim informațiile adunate din imaginile camerei pentru a configura oportunist capcanele Elliott și, în cele din urmă, să capturam un exemplar, un mascul poreclit Patches”, a declarat Trevor Bauer, ecologist la AWC.

„Am luat măsurători ale capului, cozii, corpului, urechilor și picioarelor lui. Avea o pungă proeminentă la gât, cu blană îndreptată spre centru. Aveam o idee bună despre specie, dar am luat mostre de blană și mostre de țesut pentru a fi siguri de testare genetică”, s-a adăugat, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele