02 sept. 2023 | 10:04

Un medicament te-ar putea salva de la moarte: de ce majoritatea oamenilor nu îl iau

ACTUALITATE
Un medicament te-ar putea salva de la moarte: de ce majoritatea oamenilor nu îl iau

În ciuda faptului că aspirina poate preveni un al doilea atac de cord sau un accident vascular cerebral, doar puțin peste o treime dintre supraviețuitori o iau, a arătat un nou studiu. Luată zilnic, pilula ieftină poate reduce riscul unui alt atac cerebral cu un sfert. Iată ce proprietăți are medicamentul.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel global, în medie doar 39,3% dintre oameni din întreaga lume iau aspirină după un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Medicamentul „minune”

În țările cu venituri mici, aceasta a fost de până la 16,6%, crescând la 65% în țările cu venituri mari, cum ar fi SUA. Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St Louis și de la Universitatea din Michigan au produs studiul, publicat în JAMA.

Întrucât studiile din anii 1970 și 80 au arătat că terapia antiplachetară poate reduce recurența atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, a fost recomandată o aspirină zilnic.

O mulțime de factori contribuie la riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, cum ar fi fumatul, diabetul, alimentația nesănătoasă, genetica, lipsa exercițiilor fizice, obezitatea și chiar poluarea aerului. Aspirina funcționează ca un diluant al sângelui, împiedicând formarea cheagurilor de celule mici din sânge numite trombocite.

„Supraviețuitorii atacurilor de cord și accidentului vascular cerebral se confruntă adesea cu un risc mare de a avea evenimente ulterioare”, a spus dr. Sang Gune Yoo, de la Divizia Cardiovasculară a Școlii de Medicină a Universității Washington.

„De fapt, mulți oameni mor din cauza atacurilor recurente. Aspirina oferă o opțiune eficientă și relativ ieftină pentru a reduce probabilitatea unor evenimente suplimentare la persoanele cu boli cardiovasculare și, totuși, majoritatea oamenilor care ar putea beneficia de o aspirină zilnic nu o iau”.

Echipa a spus că nu există un motiv clar pentru care atât de puțini oameni iau aspirină, dar posibilele explicații ar putea fi accesibilitatea variată la asistența medicală în general, mesajele inconsecvente despre utilizarea medicamentului și faptul că aspirina nu este întotdeauna disponibilă fără prescripție medicală – necesită o rețetă în unele țări.