Un întreg oraș ucrainean a fost înghițit de ape, după distrugerea barajului de la Kahovka. Imagini incredibile
Barajul Nova Kahovka, o instalație hidroelectrică veche de zeci de ani, din epoca sovietică, care traversează puternicul râu Nipru în sudul Ucrainei, a fost rupt în cursul nopții de 6 iunie. Ruptura a trimis torenți de apă în cascadă în aval, inundând sate și orașe, determinând evacuarea a mii de persoane, înecând câmpuri și inundând terenuri agricole și mlaștini.
Imaginile dezastrului după ruperea barajului Nova Kahovka
Pe rețelele de socializare au apărut imagini și fimări care arată efectele inundațiilor masive provocate de distrugerea barajului Kahovka, în Hersonul ocupat de Rusia.
Potrivit oficialilor ucraineni, imaginile sunt filmate în orașul Oleșki, ocupat de Rusia, în regiunea Herson, la o zi după ce barajul Kahovka a fost distrus.
Video showing the flooding and devastation in Russian-occupied Oleshky, Kherson oblast, a day after the Kakhovka Dam under Russian forces’ control was destroyed. pic.twitter.com/k6ys9rnjij
— Christopher Miller (@ChristopherJM) June 7, 2023
Instalația se află sub controlul forțelor rusești de la câteva săptămâni după invazia din 24 februarie 2022. Fusese avariată anterior; o dată la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Iar cândva în jurul datei de 11 noiembrie, o explozie cauzată probabil de trupele rusești în retragere a aruncat în aer o parte din drumul de deasupra structurii.
Acest lucru i-a determinat pe unii observatori externi să avertizeze cu privire la posibilitatea ca barajul să se fi prăbușit de la sine – din neglijență, deliberat sau nu – mai ales având în vedere cât de umflat era rezervorul din amonte, din cauza topirii de primăvară a zăpezilor și a scurgerilor de iarnă.
Cândva în jurul orei 3 dimineața pe 6 iunie, au declarat oficialii ucraineni, o parte a barajului a cedat, iar în orele următoare, apa din amonte a împins prin el până când breșa s-a lărgit.
Cu toate acestea rușii și ucrainenii se acuză reciproc de activități ”teroriste”.
La aproximativ 70 de kilometri în aval se află orașul Herson, centrul administrativ al regiunii, iar în după-amiaza zilei de 6 iunie, la aproape 12 ore după ce barajul ar fi fost rupt, apele curgeau deja în unele districte joase, în special în cele din delta mlăștinoasă din aval.