04 mai 2023 | 08:38

Un expert, dezvăluiri despre dronele folosite în tentativa de asasinare a lui Vladimir Putin. Cui i-ar fi aparținut

ULTIMA ORĂ
Un expert, dezvăluiri despre dronele folosite în tentativa de asasinare a lui Vladimir Putin. Cui i-ar fi aparținut

Un expert a făcut dezvăluiri despre dronele ce au fost folosite în presupusa tentativă de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin. Specialistul a spus cui i-ar fi aparținut echipamentul ce a fost utilizat într-un atac asupra Kremlinului pe care Moscova i-l atribuie Kievului.

Cine ar fi deținut dronele din atacul asupra Kremlinului

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, susține că atacul a fost comis de un „operator relativ sofisticat”, nu neapărat un actor statal, care a folosit ceea ce părea a fi o dronă cu aripi subțiri de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, în valoare de 9.500 de dolari.

Conform expertului, dronele cu aripi fixe au o rază de acţiune şi o durată de zbor mai mare decât quadcopterele simple şi ieftine, iar un aparat precum Mugin-5 poate zbura, în teorie, timp de șapte ore la o viteză de aproximativ 120 de kilometri la oră, ceea ce face posibilă operarea pe distanţe lungi.

Altă teorie a analiștilor

De asemenea, analiștii au spus că dronele folosite în atacul asupra Kremlinului, într-o presupusă tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin, ar putea fi UJ-22 de fabricaţie ucraineană, cu o viteză şi o rază de acţiune similare, potrivit site-ului web al producătorului.

Mai multe raiduri ce au avut loc pe teritoriul Rusiei cu ajutorul dronelor au fost atribuite actorilor ucraineni sau partizanilor ruşi, inclusiv un atac de la finalul lunii aprilie asupra oraşului Sevastopol din Crimeea, ocupat de Rusia, despre care surse ruseşti au spus că a fost efectuat cu un roi de Mugin-5.

A fost surprinzător faptul că o dronă a putut ajunge atât de aproape de Kremlin înainte de a fi aparent doborâtă. Atacul a ridicat semne de întrebare în privința calității apărării antiaeriene a Rusiei.

„Analiștii ruși au sugerat încă de anul trecut că acestea nu ar putea proteja întreaga țară și că unele lacune ar putea fi exploatate”, a explicat Samuel Bendett, cu toate că „nu este clar de ce această dronă nu a fost interceptată pe cerul Moscovei”, potrivit AFP.