06 apr. 2023 | 12:55

Un cerc roșu și misterios, fotografiat pe cer, noaptea: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Un cerc roșu și misterios, fotografiat pe cer, noaptea: explicația cercetătorilor

Un cerc roșu enorm a apărut pentru scurt timp pe cerul din Italia, săptămâna trecută. Acest eveniment, care a durat o fracțiune de secundă, arată ca o gogoașă roșie, dar, în realitate, este un eveniment atmosferic cunoscut sub numele de ELVE.

ELVE este o emisie de lumină și perturbații cu frecvență foarte joasă, datorată surselor de puls electromagnetic.

Sunt plate și se pot extinde pe sute de kilometri în ionosferă. Aceste evenimente ciudate au fost descoperite abia în 1990 de către echipajul navetei spațiale Discovery în misiunea care a trimis sonda Ulise să studieze Soarele. Dar, spre deosebire de aurora boreală, acestea nu sunt legate de activitatea solară.

Fenomenul reprezintă, practic, un produs al furtunilor și sunt adesea văzute sus, deasupra lor. Electronii care interacționează cu azotul ar fi putut fi alimentați de ceea ce se întâmplă sub acesta.

Fotografia care a făcut turul internetului

Autorul imaginii de mai sus este Valter Binotto, un fotograf italian care a câștigat anterior Premiul pentru Fotograful Anului, la categoria Viață Sălbatică.

El urmărea o furtună situată la aproximativ 300 de kilometri de locația sa când a văzut fenomenul și a profitat de ocazie pentru a face această fotografie.

ELVE nu este singurul fenomen capricios legat de furtuni. Există jeturi albastre, sprite roșii, TROLL-uri, Pixies, GHOST și gnomi.

Există, de asemenea, o mulțime de evenimente luminoase trecătoare care au loc în atmosfera superioară, care nu sunt bine definite, deoarece se formează adesea deasupra norilor, în urma tunetelor și este dificil să le studiezi de la sol, de vreme ce nu ai acces direct la ele.

Totuși, uneori, există aliniamente bune între furtunile îndepărtate și o cameră în locul potrivit, la momentul potrivit, poate face minuni, în acest context. Totul este să ai, până la urmă, și o brumă de noroc, dacă ești fotograf și urmărești astfel de fenomene pentru a deveni viral.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele