05 mai 2023 | 17:33

UE oferă încă 40 de milioane de euro Moldovei, sub formă de împrumut. La cât se ridică suma totală

ULTIMA ORĂ
UE oferă încă 40 de milioane de euro Moldovei, sub formă de împrumut. La cât se ridică suma totală

UE a deblocat banii ca parte a asistenței sale macrofinanciare pentru a atenua efectele invaziei rusești în Ucraina. Uniunea Europeană a acordat 40 de milioane de euro Republicii Moldova sub formă de împrumut, ca parte a asistenței sale în curs de desfășurare pentru țările afectate direct și puternic de invazia rusă în Ucraina.

Moldova primește o nouă tranșă de bani de la UE

Acest împrumut ridică suma totală a sprijinului suplimentar acordat de UE Moldovei la 150 de milioane de euro.

Războiul a afectat în mod semnificativ Moldova, adăugându-se la provocările economice preexistente.

UE afirmă că pachetul financiar total de 150 de milioane de euro „va ajuta Moldova să facă față nevoilor sale urgente de finanțare și va sprijini stabilitatea macroeconomică generală”.

Plata a fost eliberată după ce Comisia Europeană a concluzionat că Moldova „a îndeplinit în linii mari condițiile de politică convenite”. Consolidarea statului de drept, precum și a guvernanței sectorului public și a celui financiar au fost clauzele condiționate.

Suma va ajuta țara să avanseze pe „drumul său european”, încurajând reforme ambițioase, se adaugă în declarație.

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. De atunci, blocul celor 27 de națiuni a continuat să își sporească sprijinul pentru ambele națiuni.

În ianuarie, Comisia a propus acordarea unei asistențe financiare suplimentare de până la 145 de milioane de euro pentru Moldova. Propunerea respectivă este în prezent examinată de Parlamentul European și de Consiliu.

BERD anunța un ajutor de 300 de milioane de euro pentru țara vecină

Anul trecut, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că va acorda un împrumut de 300 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a o ajuta să facă față întreruperilor în aprovizionarea cu energie, agravate de războiul Rusiei din Ucraina.

Moldova, situată între Ucraina și România, își obține aproape tot gazul pentru industrie și încălzire de la gigantul rus Gazprom PAO (GAZP.MM), în baza unui contract care se extinde până în 2026.

Livrările au făcut obiectul unor negocieri dificile și periodice privind prețurile, care au fost trimise în aer chiar înainte de invazia din Ucraina, și capacitatea Moldovei de a-și plăti datoriile.

BERD a declarat că împrumutul său va finanța până la 20% din importurile de gaze planificate de Moldova pentru 2022 și va fi acordat traderului de energie de stat JSC Energocom pentru a asigura gazul pe hub-urile din UE.