UE ne dă bani ca să facem investiții, dar nu suntem capabili să-i cheltuim: ce se întâmplă cu fondurile europene, de fapt
Fondurile europene alocate României prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt și nu sunt accesate la capacitatea care ar fi normală.
Avem ministere care au reușit să cheltuiască sume impresionante din PNRR, în timp ce altele sunt codașe la acest capitol.
Cine știe să cheltuiască cel mai bine banii din PNRR
Se pare că avem un volum mare de cheltuială de la Ministerul Transporturilor, Investițiilor Europene și Finanțelor, după cum scoate la iveală o analiză Economedia.ro.
La coada clasamentului avem însă Ministerele Antreprenoriatului, Sănătății și Energiei, deși reprezintă domenii deosebit de importante ce au nevoie acută de investiții și strategii ample de viitor, pentru dezvoltarea și susținerea economiei noastre naționale.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a raportat cheltuieli totale în sumă de 2.208.766.078 lei aferente asistenței financiare nerambursabile și respectiv rambursabile. Cele mai importante proiecte sunt: aproape 400 milioane lei pentru lucrările de tip „Quick Wins” pentru repararea rețelei de infrastructură feroviară, fiind semnate 11 contracte pentru linia de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor; peste 1,8 miliarde lei pentru proiectarea și execuția lotului Nădășelu – Mihăești și a lotului Mihăiești – Zimbor și proiectarea și execuția loturilor Mihăiești – Suplacu de Barcău și Zimbor – Poarta Sălajului; aproape 30 milioane de lei pentru studiul de prefezabilitate și fezabilitate pentru metroul din Cluj-Napoca”, conform sursei citate.
Citește și Cum ne va verifica ANAF în 2024. La ce să ne așteptăm de la controale, cine e luat în vizor
PNRR e o oportunitate unică de finanțare pentru România
Experții atrag atenția guvernanților să fie agili în a cheltui banii europeni, fiindcă s-ar putea ca această oportunitate, la un asemenea nivel, să fie unică pentru țara noastră.
“Alte moduri de a finanţa sunt fondurile europene. PNRR până în 2026, fondurile de coeziune până în 2027. Nu cred că România se va mai întâlni cu asemenea oportunitate mulţi ani de acum încolo, mulți zeci de ani de acum încolo. E o singură dată. Nu va mai fi. (…) România este într-un proces destul de rapid de convergenţă către media Uniunii Europene. Prin urmare, când va fi stabilit noul buget multianual al Comisiei, probabil vor fi şi alte state care vor deveni membri ai Uniunii Europene, state mari.
E suficient să ne gândim la Ucraina. România va avea un nivel destul de apropiat de media Uniunii Europene. Prin urmare, probabil nu vom mai primi fonduri de asemenea măsură, cum avem acum, dar din această cauză spun că este o oportunitate unică să folosim acele fonduri, să investim şi să creăm premisele de dezvoltare ulterioară a României”, a explicat Adrian Codîrlaşu, CFA România.