18 ian. 2023 | 13:37

UE are în vedere un procuror pentru crimele Rusiei în Ucraina. Cum se va desfășura ancheta

ULTIMA ORĂ
UE are în vedere un procuror pentru crimele Rusiei în Ucraina. Cum se va desfășura ancheta

Executivul UE a declarat că are în vedere înființarea unui „birou de urmărire internațională” care să investigheze crima de agresiune în Ucraina, ca un pas spre judecarea liderilor Rusiei.

Țările UE răspuns solicitării Ucrainei

Luni, Germania a devenit cea mai recentă țară europeană care a răspuns solicitărilor Kievului de înființare a unui tribunal special menit să îi tragă la răspundere pe înalții oficiali ai Kremlinului pentru războiul din Ucraina.

Scopul este de a depăși faptul că Curtea Penală Internațională (CPI) – care a deschis o investigație asupra conflictului – nu poate urmări Rusia pentru infracțiunea de agresiune.

În noiembrie, Comisia Europeană a lansat o propunere pentru un tribunal specializat care să vizeze conducerea de la Moscova, dar până în prezent nu există un consens în cadrul blocului cu privire la înființarea acestuia.

Aspecte juridice și politice

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat în fața Parlamentului European că au rămas „chestiuni juridice și politice complexe” care necesită discuții suplimentare între statele UE și partenerii internaționali.

„Înainte ca discuțiile privind un tribunal special să poată eventual să întrunească un consens și un sprijin suficient la nivel internațional, ar putea fi luat în considerare mai întâi un mecanism de anchetă„, a spus Reynders.

„Comisia reflectează asupra posibilei înființări a unui birou internațional de urmărire penală, pentru a începe investigațiile privind crima de agresiune, în vederea conservării și stocării probelor pentru posibile procese viitoare.”

El a precizat că se poartă discuții despre „aspecte juridice și de securitate” în jurul acestui plan cu autoritățile din Ucraina, cu CPI și cu agenția de cooperare judiciară a UE Eurojust.

Se așteaptă ca legislatorii UE, reuniți la Strasbourg, să susțină o rezoluție fără caracter obligatoriu în cursul acestei săptămâni, prin care să solicite înființarea tribunalului.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a îndemnat să facă acest pas, care ar putea contribui la creșterea presiunii asupra guvernelor din întregul bloc pentru a sprijini acest demers.