Ucraina primește o nouă lovitură: A fost condamnată de CEDO. Care este motivul
Ucraina a fost condamnată, joi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru discriminare şi încălcarea dreptului la respectarea vieţii private din cauza absenţei de recunoaştere şi de protecţii juridice pentru cuplurile de acelaşi sex.
Un cuplu de persoane de același sex care a încercat fără succes să se căsătorească la șapte birouri de înregistrare diferite din Ucraina a fost discriminat, a decis CEDO.
CEDO a decis că Ucraina a încălcat articolele privind discriminarea și dreptul la viața privată și de familie
Verdictul, într-un caz adus în instanță de reclamanții Andrii Maimulakhin și Andrii Markiv în 2014, se adaugă la apelurile pentru o protecție sporită și recunoașterea drepturilor LGBTQ în această țară, a cărei constituție descrie încă căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie.
„Orientarea sexuală a cuplului a fost singurul motiv pentru diferența de tratament”, a declarat instanța, potrivit Reuters.
„Obiectivul (Ucrainei), formulat în termeni generali, de protecție a familiei tradiționale nu poate fi acceptat în sine ca un motiv valabil pentru a justifica refuzul” de a acorda drepturi egale, a adăugat aceasta.
Curtea a decis că Ucraina, semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, a încălcat articolele privind discriminarea și dreptul la viața privată și de familie.
Un sondaj realizat în ianuarie de Institutul Național Democratic și Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a arătat că 56% dintre ucraineni susțin parteneriatele civile între persoane de același sex, în timp ce 24% se opun.
Dar astfel de parteneriate nu se bucurau de un sprijin majoritar înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, iar marșurile de mândrie gay au fost întâmpinate cu o opoziție violentă din partea grupurilor de extremă dreapta ucrainene.
Invazia a făcut ca problema recunoașterii cuplurilor de același sex să devină mai urgentă, în special pentru cei care servesc ca soldați.
Anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns pozitiv la o petiție în acest sens, dar a declarat că nu este posibil să modifice constituția, în timp de război.