Ucraina, încrezătoare că va primi avioane de luptă F-16, după ce Biden a refuzat. Oficial ucrainean: „E doar o chestiune de timp”
Înaltul oficial ucrainean pentru securitate națională a declarat pentru CNN că este încrezător că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 de producție americană.
„E doar o chestiune de timp până când vom primi F-16”
„Este doar o chestiune de timp până când vom primi F-16″, a declarat luni, la Kiev, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, pentru CNN.
„Vor veni cu siguranță. Din păcate, între timp ne pierdem oamenii în timp ce luptăm pentru independența noastră”.
F-16, dezvoltat pentru prima dată în anii 1970, este un avion de luptă foarte manevrabil, capabil să transporte șase rachete aer-aer sau aer-sol sub aripi.
F-16 ar oferi Ucrainei capacitatea, în cazul în care ar depăși apărarea aeriană, de a lovi Rusia cu o armă de fabricație americană departe de linia frontului, chiar și în afara teritoriului considerat la nivel internațional ca fiind ucrainean.
În ultimele zile au existat promisiuni din partea Occidentului pentru tancuri de luptă principale pentru Ucraina, ceea ce a dus la reînnoirea apelurilor Kievului pentru avioane de luptă. Totuși, în mod public, liderii occidentali au evitat să discute despre avioanele de luptă care să ajungă în Ucraina.
SUA și Marea Britanie nu vor să furnizeze avioane de luptă Ucrainei
Președintele american, Joe Biden, a fost întrebat dacă țara sa va furniza avioane F-16. El a răspuns simplu „nu”, deși a subliniat că va continua să discute cu Ucraina despre cererile sale de armament.
Marea Britanie a declarat, de asemenea, că furnizarea de avioane occidentale nu este practică.
„Acestea sunt echipamente sofisticate”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing St. „Nu credem că este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina”.
Ucraina a răspuns spunând că va continua să facă lobby, argumentând că Occidentul a refuzat în mod repetat să furnizeze arme precum tancuri, dar a cedat în timp.
Președintele francez declarase că „nimic nu este exclus în principiu” atunci când a fost întrebat despre avioanele de luptă occidentale pentru Ucraina – dar apoi a prezentat o serie de criterii înainte de a lua o decizie.
Orice livrare ar trebui să „nu fie escaladată”, a spus Macron, iar avioanele ar putea „să nu fie susceptibile de a lovi teritoriul rusesc, ci doar pentru a ajuta efortul de rezistență”. De asemenea, livrarea de arme nu trebuie să slăbească capacitatea forțelor armate franceze, a adăugat el.
Ucraina a început o campanie de lobby pentru avioanele de luptă, fabricate de compania americană de apărare Lockheed Martin, aproape imediat după ce Germania și SUA au declarat că vor furniza pentru prima dată tancuri Ucrainei la începutul acestei luni.
Dmitro Kuleba a anunțat că Ucraina a primit angajamente de a primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „prim val” de livrări, inclusiv tancuri Leopard 2 de fabricație germană, Abrams din SUA și tancuri Challenger 2 din Marea Britanie.