17 feb. 2023 | 09:04

Ucraina caută miliarde de dolari pentru a supraviețui în acest an. Costul reconstrucției țării se ridică la 350 de miliarde de dolari

ULTIMA ORĂ
Ucraina caută miliarde de dolari pentru a supraviețui în acest an. Costul reconstrucției țării se ridică la 350 de miliarde de dolari

Imaginile cu devastarea Ucrainei în urma invaziei Rusiei au stârnit întrebări urgente cu privire la modul în care poate fi plătită reconstrucția acesteia. Dar, înainte de a începe să se răspundă la aceste întrebări, Kievul caută miliarde de dolari doar pentru a supraviețui în acest an.

După o contracție de 30% a economiei sale în 2022, Ucraina va avea nevoie de 38 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului doar pentru a-și acoperi deficitul bugetar.

„Avem nevoie de aceste fonduri pentru costuri critice: finanțarea salariilor și a pensiilor, a educației și a medicamentelor”, a declarat premierul Denys Shmyhal la o ședință de guvern din această săptămână.

„Pentru stabilitate economică și pentru o luptă de succes împotriva inamicului, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor.”

În plus, Kievul a declarat că va avea nevoie de 17 miliarde de dolari în acest an pentru reparații urgente în domeniul energiei și pentru deminarea și reconstruirea unora dintre infrastructurile sale critice.

În timp ce se așteaptă ca UE să furnizeze cea mai mare parte a fondurilor pentru acoperirea deficitului bugetar, 18 miliarde de dolari, iar Washingtonul alte 10 miliarde de dolari, Kievul nu a identificat încă surse de finanțare pentru a acoperi aceste costuri suplimentare.

Ucraina cere mai multe miliarde de dolari de la FMI

În prezent, acesta face presiuni pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, fondul întâlnindu-se cu oficialii țării la Varșovia în această săptămână.

Fondul a aprobat în decembrie un program de monitorizare de patru luni pentru Ucraina, menit să mențină stabilitatea economică și să ajute la promovarea finanțării din partea donatorilor, ceea ce ar trebui să deschidă în cele din urmă calea către „un posibil program cu drepturi depline susținut de FMI”, a declarat acesta.

Domeniul de aplicare al acestui program este o sursă de dezbatere continuă. Aceasta este complicată de premisa că finanțarea FMI este extinsă la țările care au „capacitatea instituțională și politică și angajamentul de a pune în aplicare” un program al fondului și, în general, nu include țările aflate în război.

În ultimele 12 luni, Ucraina a primit 36,4 miliarde de dolari din surse externe, din care aproape 60% au fost împrumuturi concesionale, iar restul granturi, potrivit datelor ministerului de finanțe.

Washingtonul a fost principalul creditor al Kievului, oferind aproape 13 miliarde de dolari sub formă de granturi în această perioadă, în timp ce Uniunea Europeană a acordat puțin peste 11 miliarde de dolari într-o combinație de granturi și împrumuturi. Numărul trei a fost FMI, creditorul cu sediul la Washington oferind 2,7 miliarde de dolari.

În afară de ajutorul la nivel național, o serie de creditori multilaterali axați pe extinderea finanțării către sectorul privat au contribuit, de asemenea, la consolidarea firmelor ucrainene de la începutul anului.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a alocat Ucrainei aproximativ 1,7 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura vitală, energie și securitate alimentară și pentru sprijinirea sectorului privat în 2022.

Aceasta a inclus furnizarea a sute de milioane de euro companiei ucrainene de căi ferate Ukrzaliznytsia, operatorului rețelei electrice Ukrenergo și companiei de gaze Naftogaz, precum și companiilor din sectorul privat.

Costul reconstrucției Ucrainei

În septembrie, Banca Mondială a estimat că reconstrucția țării ar putea costa aproape 350 de miliarde de dolari. Aceasta a fost înainte de lansarea campaniilor majore de bombardamente de către Rusia în octombrie, iar experții prevăd că această cifră se va înmulți atunci când creditorul își va publica evaluarea actualizată în aprilie.

Arup Banerji, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Ucraina, a declarat că națiunea va avea nevoie de sprijin financiar în continuare.

„O Ucraină slabă din punct de vedere economic este, de asemenea, slabă din punct de vedere militar. Dacă există hiperinflație, economia se duce la fund”, a spus Banerji.

„Sprijinirea Ucrainei acum este esențială pentru a evita o criză umanitară devastatoare și pentru a întări Ucraina pentru ceea ce face pentru restul lumii”.