Turismul din România și-a revenit: cât de bine stăm în topul mondial
Din fericire pentru țara noastră, se pare că ne-am recăpătat dominația în topul mondial, din punct de vedere al turismului.
Spre exemplu, în primul trimestru al anului 2023, Mauritius, Portugalia, Maroc, Turcia, Serbia, România, Pakistan și Iordania s-au aflat pe primele poziții, în ceea ce privește turismul, conform unui raport întocmit de Organizația Națiunilor Unite pentru Turism (UNWTO), citată de Agenția de presă Rador.
Turismul mondial a revenit „pe cai mari”
Conform datelor, în ceea ce îi privește pe turiștii din toată lumea, în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu trimestrul I, din 2019, Qatarul a înregistrat o creștere de 98 la sută, urmat îndeaproape de Arabia Saudită, cu o creștere de 64 la sută, dar și Albania, cu o creștere de 54 la sută, informează economedia.ro.
„Turismul internațional este pe cale să revină la nivelurile pre-pandemice, cu de două ori mai mulți oameni care călătoresc în primul trimestru al anului 2023 decât în aceeași perioadă din 2022”, au declarat oficialii UNWTO, într-un comunicat de presă.
„Orientul Mijlociu a înregistrat cea mai puternică performanță, fiind singura regiune care a depășit sosirile din 2019 [+15%] și prima care a recuperat cifrele pre-pandemice într-un trimestru”, se arată, de asemenea, în raportul cu pricina, conform sursei citate anterior.
Cu alte cuvinte, se poate spune că Europa a reușit să recupereze 90% dintre sosirile de turiști exitente înainte de pandemia de COVID-19, în timp ce Africa stă, la rândul său, bine, cu o creștere de 88%.
Din datele obținute de acest raport se poate trage concluzia că situația va continua să urmeze un trend ascendent „susținut de cererea puternică, de redresarea susținută a conectivității aeriene, precum și de recenta redeschidere a Chinei și a altor piețe și destinații importante din Asia”.
De asemenea, este important de știut că „mediul economic provocator continuă să fie principalul factor care influențează redresarea efectivă a turismului internațional în 2023, cu o inflație ridicată și creșterea prețului petrolului traduse în costuri mai mari de transport și cazare”, se menționează în raport, citat de economedia.ro.