Turcia așteaptă ca SUA să aprobe vânzarea de avioane de luptă F-16. Ce condiții pune Washington
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri că se așteaptă ca Statele Unite să aprobe o vânzare de 20 de miliarde de dolari de avioane de luptă F-16 către Turcia, afirmând că achiziția planificată este în conformitate cu „interesele strategice comune” ale Washingtonului și Ankarei.
Ankara așteaptă undă verde de la Washington
Secretarul de stat american Antony Blinken îl primește pe Cavusoglu la Washington, pentru prima dată de la preluarea mandatului de către administrația Biden, în urmă cu aproape doi ani, într-o vizită în timpul căreia războiul din Ucraina, afacerea F-16 și refuzul Ankarei de a da undă verde aderării la NATO pentru Suedia și Finlanda vor fi în prim-plan.
Administrația Biden și-a exprimat sprijinul pentru vânzarea avioanelor către Turcia, în pofida opoziției Congresului SUA cu privire la istoricul problematic al Ankarei în ceea ce privește drepturile omului și politica privind Siria, în timp ce încearcă să mențină unitatea NATO în fața invaziei Rusiei în Ucraina.
Vorbind înainte de o întâlnire cu Blinken la Departamentul de Stat, Cavusoglu a declarat că acordul privind F-16 este important nu numai pentru Turcia, ci și pentru NATO și Statele Unite și s-a arătat încrezător că va merge mai departe.
„Așadar, ne așteptăm la aprobare în conformitate cu interesele noastre strategice comune”, a spus el în scurte remarci.
Turcia refuză în continuare aderarea la NATO a Suediei și Finlandei
Însă aprobarea s-ar putea dovedi complicată din cauza refuzului Ankarei de a ratifica aderarea la NATO a Suediei și Finlandei.
„Erdogan … atacurile repetate ale președintelui turc asupra aliaților noștri kurzi sirieni și apropierea continuă de Rusia – inclusiv întârzierea aderării Suediei și Finlandei la NATO – rămân motive serioase de îngrijorare”, a declarat senatorul democrat Chris Van Hollen.
„Așa cum am mai spus, pentru ca Turcia să primească avioanele F-16, avem nevoie de asigurări că aceste îngrijorări vor fi abordate”, a mai spus el.
Cele două state nordice au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO, după invazia Rusiei în Ucraina, dar ofertele lor au nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Turcia și Ungaria nu au aprobat încă cererile.
Turcia a ridicat obiecții, acuzând țările că adăpostesc grupuri pe care le consideră teroriste. Aceasta a declarat că Suedia, în special, trebuie mai întâi să adopte o poziție mai clară împotriva acestor grupuri, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl acuză de o tentativă de lovitură de stat în 2016.
Erdogan a declarat luni că cele două țări trebuie să deporteze sau să extrădeze până la 130 de „teroriști” în Turcia înainte ca parlamentul să aprobe cererile lor de aderare la NATO.
Marți, Finlanda a declarat că speră că deplasarea ministrului turc în Statele Unite în această săptămână va contribui la deschiderea drumului pentru ca ea și Suedia să se alăture alianței.
Legăturile dintre Statele Unite și Turcia au fost tensionate de când Turcia a achiziționat sisteme rusești de apărare antirachetă în 2019.