Tu știi cât cântărește un nor?

VISTA
Tu știi cât cântărește un nor?
30 ian. 2023 | 16:29

În urma zilelor ploioase vin cu o întrebare „întrebătoare”: tu știi cât cântărește un nor?

În ciuda faptului că par ușori datorită aspectului pufos, norii ar fi mai grei decât pari, după cum spun cercetătorii în domeniul atmosferei. Dar hai să aflăm mai multe detalii despre nori!

Ce sunt norii

Ca să începem cu începutul, trebuie să știți că norii sunt mese de picături de lichid condensat sau cristale de gheață sublimate. Sunt formați din miliarde de picături mici de apă sau cristale de gheață ce se adună împreună, formând un nor de dimensiuni și culori diferite, de la alb pur până la gri închis.

Norii care au mai multe culori – alb, negru sau tonuri de gri – sunt foarte groși și denși, reflectând la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe. Se află în atmosfera de deasupra suprafeței pământului și pot exista chiar și pe alte planete care au atmosferă, precum Terra.

Cum se formează norii

Când vaporii de apă din aer se condensează în picături vizibile sau în cristale de gheață, atunci apar norii. Procedeul are loc prin 3 moduri diferite:

la primul, aerul se răcește sub punctul de saturație, adică intră în contact cu o suprafață rece sau care se răcește prin iradiere.

în al doilea mod, norii apar după ce se amestecă două mase de aer care sunt ambele sub punctul de saturație. Un exemplu bun ar fi respirația unui om în exterior, la temperaturi scăzute.

iar în al treilea mod, aerul nu își schimbă temperatura, dar absoarbe mulți vapori de apă până când atinge punctul de saturație.

Clasificarea norilor

În anul 1802, Luke Howard a clasificat norii după altitudinea și aparența lor. Cuvintele de bază folosite au fost din latină, după cum urmează: Cirrus – fibros, asemenea părului; Cumulus – grămadă; Stratus – strat / nivel orizontal; Nimbus – care aduc ploaia.

În prezent, norii sunt de altitudine mare, cu plafon de peste 6.000 de metri, nori de altitudine medie, cu plafonul între 2.000 și 6.000 metri, nori de altitudine mică și nori de altitudine mică, dar cu întindere verticală.

Cum se poate cântări un nor

Acum că am aflat câteva lucruri esențiale, hai să aprofundăm mai exact ceea ce ne interesează. Și anume, cât cântărește un nor? Ei bine, sunt câteva modalități prin care putem măsura acest lucru. Prima este cântărirea vaporilor de apă care formează norul, dar numai după ce „ai câteva cunoștințe despre dimensiunile norului”, spune Armin Sooroshian, hidrolog la Universitatea din Arizona, SUA.

Margaret LeMone, cercetător în domeniul atmosferei la Centrul Național de Cercetare Atmosferică din Boulder, Colorado, SUA, a măsurat în urmă cu câțiva ani un nor de tip Cumulus. Este vorba despre norii separați sub formă de grămezi, dar cu un contur bine delimitat. Sunt la fel de înalți pe cât sunt de largi, având o formă aproximativ cubică.

A început cu măsurarea dimensiunii umbrei pentru a estima greutatea și Margaret LeMone crede că densitatea picăturilor de apă ar fi de aproximativ unul/două grame pe metru cub, totalul fiind de 550 de tone de apă. E ca și când pe cer ar sta, împreună, 100 de elefanți suspendați.

Ce greutate au norii

Specialiștii au ajuns la concluzia că fiecare tip de nor are propria sa greutate. Norii Cirrus de altitudine mare, separați, sunt mai ușori deoarece au mai puțină apă pe unitate de volum, după cum susține cercetătoarea Margaret LeMone. Norii Cumulonimbus, adică cei întunecați care apar înainte de o furtună, sunt mult mai grei.

Dar Armin Sooroshian, hidrolog la Universitatea din Arizona, SUA, susține că „volumul întreg al unui nor nu constă doar în picături; trebuie să luăm în considerare și aerul. Un nor este, de fapt, mai dens decât aerul cu care intră în contact.”

Pot cădea norii de pe cer?

Te-ai întrebat vreodată de ce norii nu cad de pe cer deși conțin atât de multă apă sau gheață? Ei bine, specialiștii vin cu răspunsul: picăturile de apă sunt atât de mici încât ajung greu jos. Margaret LeMone spune că picătura medie de apă dintr-un nor este de aprox. un milion de ori mai mică decât o picătură de ploaie, care ar avea 2 mm, conform Centrului Național de Cercetare Atmosferică din Colorado.

Picăturile minuscule sunt ținute în aer de curenții de vânt și convecția termică. Singurul mod prin care norii pot cădea este sub formă de ploaie sau ninsoare. Când picăturile se răcesc, se condensează unele în altele și cresc, devenind atât de grele încât cad pe Pământ.