03 iul. 2023 | 16:58

Tu sărăcești, băncile se îmbogățesc: fac grămezi de bani din necazul nostru

ACTUALITATE
Tu sărăcești, băncile se îmbogățesc: fac grămezi de bani din necazul nostru

Sistemul bancar internațional e pe val, deși pentru debitori aceasta este cea mai grea perioadă poate de la precedenta criză economică din 2008.

În timp ce oamenii datori la bănci de-abia mai fac față plății ratelor lunare, pe fondul exploziei dobânzilor, băncile stau pe grămezi de bani. Profiturile în sector înregistrează creșteri impresionante, iar actualele crize par să priască bancherilor noștri.

Conform celui mai recent raport al BTA, care face referire la sistemul bancar bulgăresc, observăm un grad înalt de prosperitate în rândul băncilor.

Sursa citată notează că, la finele lunii mai a anului curent, activele totale ale sistemului bancar erau de 161,8 miliarde de leva şi faţă de finalul lunii aprilie au crescut cu 1,9 miliarde de leva (1,2%).

Băncile fac mai mulți bani ca niciodată

Tot din textul aceluiași document reiese că profitul sistemului bancar bulgar era de 1,3 miliarde de leva (663,109 milioane de euro), cu 564 milioane de leva mai mult (73%) faţă de profitul din primele cinci luni din 2022.

Și băncile din România înregistrează cifre impresionante. Profiturile și veniturile au crescut și la marii noștri jucători de pe piața de profil.

“În 2022, sistemul bancar a avut un profit record pentru România, de 10,2 miliarde lei, peste 2 miliarde de euro – şi care anul acesta va fi depăşit cu mult. Şi cum va fi depăşit? Printre altele şi pentru că, în primele patru luni ale acestui an, băncile au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite.

Iată, în timp ce în perioada primelor patru luni ale anului BNR a crescut dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, băncile comerciale, vorbesc per ansamblul sistemului, au crescut dobânda la creditele în lei noi cu 41 de puncte de bază, mai mult sau mai puţin în linie, dar au scăzut rata dobânzii oferite la depozitele nou constituite în lei cu 53 de puncte de bază. Deci, e clar, din această marjă crescută rezultă profit mai mult”, a precizat Valentin Lazea, la conferinţa organizată de Ziarul Bursa.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele