30 mart. 2023 | 15:03

Trebuie să plătești bani la ANAF dacă îți vinzi bicicleta? Ce zice legea

ACTUALITATE
Trebuie să plătești bani la ANAF dacă îți vinzi bicicleta? Ce zice legea

În contextul în care inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor începe controalele la persoanele fizice care fac comerț online, e bine să știi care e legea dacă vinzi bunuri online.

Așadar, inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor începe controalele la persoanele fizice care fac comerț online.

Mai exact, este vorba de aceia care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună. Datele Fiscului arată că ar fi vorba despre peste 20 de mii de vânzători care au încasat aproape două miliarde de lei şi nu au depus nicio declarație fiscală.

Toate aceste date au fost obținute ca urmare a formularului 395 pe care firmele de curierat sunt obligate să îl trimită la ANAF și care vine cu informații suplimentare în ceea ce privește pachetele plătite la livrare.

În baza acestui formular, Fiscul află numele și prenumele expeditorului, valoarea produsului și cel mai important, codul de identificare fiscală. Practic, dovada faptului că persoana în cauză, vânzătorul, are o firmă și își declară veniturile.

Valoarea totală a rambursărilor înregistrată de la firmele de curierat, în primele trei luni ale anului, prin Declaraţia 395 depăşeşte 5 miliarde de lei, la un număr de 17 milioane de transporturi, potrivit lui Teodor Alexandru Georgescu, director general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF.

Trebuie să dai bani la ANAF, dacă vinzi/cumperi de pe OLX?

Astfel, dacă îți vinzi bicicleta pe OLX, trebuie să plătești ceva către stat, trebuie să depui Declarația Unică? Răspunsul scurt la ambele întrebări este: NU.

Conform reprezentanților Antifraudă din Fisc, motivul pentru care nu trebuie să plătești nimic este pentru că nu reprezintă activitate comercială, fiind un bun din patrimoniul personal. Problema apare când are caracter de continuitate vânzarea.

Concret, conform Codului fiscal (art. 269. alin 2) „constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate”.

Prin urmare, dacă ai vândut bunuri personale prin diverse platforme nu trebuie să declari veniturile la ANAF și nu trebuie să plătești nimic către stat.