Trăim, de fapt, într-un Univers simulat, ca în Matrix? Ce părere au oamenii de știință
Conform unei lucrări filosofice, am putea cu toții, în momentul de față, să trăim într-o simulare, exact ca în Matrix.
Practic, tot ceea ce crezi că simți, trăiești, vezi, miroși, etc, ar putea să fie la fel de real ca un pixel de pe monitorul computerului tău, spre exemplu.
Vezi și: Este posibil să trăim într-un univers simulat? Ce zic oamenii de știință
Posibilitatea de a trăi, de fapt, în „Matrix”
Acesta este mai mult un experiment de gândire decât orice altceva, dar oamenilor de știință începe să le placă această idee.
A doua lege a infodinamicii, concepută de fizicianul Melvin Vopson, de la Universitatea Portsmouth, și de matematicianul Serban Lepadatu, de la Institutul Jeremiah Horrocks pentru Matematică, Fizică și Astronomie din Marea Britanie susține ideea că viețile noastre nu sunt altceva decât un model sofisticat pe un computer.
„Descoperirea din 2022 a celei de-a doua legi a dinamicii informației facilitează instrumente noi și interesante de cercetare la intersecția dintre fizică și informație”, scrie Vopson, într-o nouă lucrare publicată în AIP Physics.
„În acest articol, reexaminăm a doua lege a infodinamicii și aplicabilitatea acesteia la informațiile digitale, informații genetice, fizică atomică, simetrii matematice și cosmologie și oferim dovezi științifice care par să susțină ipoteza universului simulat”, a mai spus acesta.
Cea de-a doua lege a infodinamicii a lui Vopson și Lepadatu se bazează pe cea de-a doua lege a termodinamicii, care afirmă că orice proces care apare în mod natural în Univers va avea ca rezultat o pierdere de energie și o creștere a măsurării dezordinei sau entropiei unui sistem.
Vezi și: Universul nostru ar fi ficțiune: ce legătură au fantomele cu asta, ce spun cercetătorii
Ce concluzii au tras oamenii de știință
Cu toate acestea, a doua lege a infodinamicii cere ca „entropia informațională” fie să rămână la același nivel, fie chiar să scadă în timp.
„Știam atunci că această revelație avea implicații de anvergură în diverse discipline științifice”, mai spune Vopson. „Ceea ce am vrut să fac în continuare este să pun legea la încercare și să văd dacă ar putea susține și mai mult ipoteza de simulare, trecând-o de la tărâmul filozofic, la știința de masă”.
În ceea ce privește genetica, Vopson a analizat secvențe de ARN ale diferitelor variante ale SARS-CoV-2. El a descoperit că toate variantele analizate au arătat o scădere a entropiei informaționale pe măsură ce au suferit mutații.
Descoperirile au sugerat, de asemenea, că a existat un mecanism care guvernează mutația sub cea de-a doua lege a infodinamicii, mai degrabă decât o întâmplare.
El a mai descoperit că electronii dintr-un atom se aranjează astfel încât să minimizeze entropia informației și că, pentru ca Universul să continue să se extindă, creșterea entropiei fizice trebuie echilibrată de o scădere corespunzătoare a entropiei informaționale.