20 iun. 2023 | 08:46

Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă de la 1 iulie: asigurații la sănătate au dreptul la mai multe servicii medicale gratuite

ACTUALITATE
Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă de la 1 iulie: asigurații la sănătate au dreptul la mai multe servicii medicale gratuite

Dacă ești asigurat medical în sistemul de stat, ai acces la o serie de servicii stomatologice. De la 1 iulie, lista tratamentelor disponibile pentru asigurați va fi extinsă, odată ce noile pachete medicale vor intra în vigoare.

Astfel,  începând cu 1 iulie 2023, detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare vor fi și ele adăugate în lista de servicii decontate de stat pentru asigurați.

Așadar, conform Legii nr. 95/2006, asigurații au dreptul la un pachet de servicii de bază. Acestea sunt stabilite prin contractul-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Servicii de sănătate gratuite

Unul dintre capitolele medicale acoperite de asigurarea de sănătate este acela al medicinei dentare și include o serie de acte terapeutice, pornind de la consultație și continuând cu tratamente, intervenții chirurgicale, restaurarea sau înlocuirea dinților (tratamente protetice). Detalierea serviciilor de medicină dentară și condițiile acordării lor sunt prevăzute în Normele metodologice de aplicare a HG 521/2023.

Consultațiile medicale pentru persoanele asigurate pot fi efectuate gratuit o singură dată pe an și includ controlul oncologic stomatologic și eventual, planul de tratament. În cazul copiilor, accesul gratuit la consultații este bianual.

Varietatea tratamentelor oferite gratuit acestei categorii de pacienți include obturații, anestezii, extracții, tratamente ale afecțiunilor mucoasei bucale, chiuretaje dentare etc. Serviciile de bază includ, de asemenea, și confecționarea protezelor dentare (gratuit, o dată la patru ani), precum și reparații sau rebazări ale protezelor (de două ori pe an).

De asemenea, aparatele ortodontice, populare în rândul tinerilor în ultimii ani, beneficiază de o deducere integrală a costurilor de realizare și reparare pentru copii dar și pentru tinerii de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți, cu condiția să nu înregistreze venituri din muncă.

În plus, și studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice beneficiază de acestea, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.