Toți românii care stau la casă trebuie să știe: este obligatoriu în toată România
Dacă locuiești în România și stai la casă, poate că ar trebui să știi că există o serie de reguli peste care nu poți „să sari”. În caz contrar, riști amendă.
Mai exact, toți românii care locuiesc la casă sunt obligați să respecte anumite reguli care, în mare măsură, pot fi considerate de bun simț, înainte de a analiza caracteristica lor legală.
Ce trebuie să faci ca să fii în regulă
În cazul în care nu respecți legea, poți primi amenzi care nu sunt deloc mici, dar și antipatia vecinilor tăi, cei cu care ești obligat să viețuiești atât timp cât locuiești acolo.
Dacă nu ai auzit de „picătura streșinii”, află că aceasta stabilește locul unde se scurge apa de ploaie și ar trebui să faci tot posibilul pentru a nu-ți inunda vecinul atunci când plouă.
„Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”, arată articolul 611 din Codul civil.
Mai mult, există câteva reguli suplimentare, atunci când vorbim despre cei care locuiesc la casă, în România. Acestea se referă la distanța minimă între construcții, dar și la distanța plantării unui arbore, în raport cu proprietarea vecinului ori la orientarea ferestrei, în același context.
„(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, arată articolul 613.