03 iul. 2023 | 07:30

Toți românii care stau la casă sau la bloc trebuie să știe, se schimbă legea: ce se întâmplă cu asigurarea obligatorie, cu despăgubirile

ACTUALITATE
Toți românii care stau la casă sau la bloc trebuie să știe, se schimbă legea: ce se întâmplă cu asigurarea obligatorie, cu despăgubirile

În România, orice persoană care stă într-un apartament sau într-o casă trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor intitulată PAD. Cu toate acestea, doar 20% dintre români au încheiat astfel de polițe, detaliul reprezentând unul dintre motivele pentru proiectul legislativ aflat în Parlament.

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, detaliam într-un articol scumpirea polițelor obligatorii de tip PAD. Aceea venea la propunerea ASF și era descrisă ca o consecință a inflației, fiind de 30%. „Valoarea primei a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în anul 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve (…) Asigurarea obligatorie a locuinței prin polița PAD se scumpește de la 100 de lei la 130 de lei pe an pentru apartamentele sau casele de tip A, cele mai rezistente la dezastrele naturale”, a explicat atunci oficialul ASF.

După scumpirile PAD, cresc și despăgubirile

Propunerea legislativă aflată în acest moment în Senat vizează sincronizarea valorii despăgubirilor cu cea a primelor de asigurare. Având în vedere că cele din urmă s-au scumpit cu 30%, vor crește și cele dintâi, începând cu noiembrie 2023.

Punctual, conform avocatnet.ro, propunerea prevede majorarea sumelor acordate cu titlu de despăgubiri pentru locuințele de tip A, de la 20.000 de euro, cât sunt în momentul de față (aproximativ 100.000 lei), la 130.000 de lei. Argumentul principal din spatele acestui proiect este reprezentat de creșterea de la 20 de euro, aproximativ 100 de lei la 130 de lei a polițelor PAD.

În opinia inițiatorilor proiectului legislativ din Parlament, majorarea despăgubirilor proporțional cu mărirea prețului primei de asigurare este un act echitabil, menit să încurajeze respectarea obligației de a încheia polițe PAD, în contextul în care numai 20% dintre proprietarii de locuințe din România au încheiat astfel de asigurări. Rămâne să vedem dacă legea va fi adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele