29 oct. 2023 | 08:25

Tinerii români care vor să lanseze un satelit în spațiu: Proiectul remarcabil pus la cale de liceeni

ACTUALITATE
Tinerii români care vor să lanseze un satelit în spațiu: Proiectul remarcabil pus la cale de liceeni

Patru adolescenţi români au ambiţii spaţiale.

Un proiect ambițios

Sunt elevi la Liceul Internațional de Informatică București. Le plac invenţiile şi visează să schimbe lumea. Peste două săptămâni vor lansa în spaţiu un mic satelit, cu o rachetă Falcon-9 deținută de Space-X, compania lui Elon Musk. Satelitul va transmite către Pământ informații despre fenomene meteo, arată ȘtirileTVR.

În subsolul casei părinţilor, devenit laborator, a construit, de la zero, împreună cu ceilalţi colegi ai săi, 3 nanosateliţi.

Unul a ajuns deja în spaţiu, iar al doilea urmează să fie lansat, la Vandenberg, California, peste două săptămâni.

„Încercăm să facem fotografii din care să putem să interpretăm date cu privire la furtuni, la fenomene ale naturii”, a continuat acesta.

„Mi s-a părut foarte interesantă ideea de a transmite un satelit pe orbită şi să primesc mesaje din spaţiu, pentru diferite experimente”, a declarat Filip Bușcu

Satelitul ROM3 va orbita în jurul Pământului la o înălţime de 550 de kilometri, cu o viteză de 28 de mii de km/oră.

Parteneriat cu Space X

Va înconjura Planeta de 15 ori pe zi şi va trece peste România de două ori la fiecare 24 de ore. În spatele nanosatelitului sunt mii de ore de muncă. În echipă, Alex este unul dintre programatorii grupului.

„M-am ocupat de partea de software şi pe partea de comunicare m-am ocupat cu partea de decodare a datelor”, a declarat Alexandru Peticaru.

Mă ocup de tot ceea ce înseamnă programarea OBS-ului, omber computer adică şi de modularea datelor adică comunicaţia satelitului din punctul acesta de vedere.

L-am ajutat pe Filip la partea de design, electronică şi de creearea a ground station-ului, cel care interceptează datele trimise de satelit, a declarat Alexandru Unteșu.

Primul satelit românesc activ în spaţiu e o performanţă pentru ţara noastră care nu investeşte în acest domeniu. Cei patru adolescenți promit să nu se oprească aici. Sunt creativi, pun pasiune în tot ceea ce fac și știu că într-o bună zi invențiile lor vor schimbă lumea.