„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”: experimentul oamenilor de știință care te ajută să-ți menții tinerețea cât mai mult timp
Oamenii de știință care lucrează la o terapie experimentală anti-îmbătrânire susțin că au doborât un record prin prelungirea duratei de viață a unui șobolan de laborator numit Sima.
Sima este ultimul supraviețuitor al unui grup de rozătoare care au primit infuzii de plasmă sanguină prelevată de la animale tinere pentru a vedea dacă tratamentul le prelungește viața.
Animalul, care s-a născut pe 28 februarie 2019, a trăit 47 de luni, depășind cele 45,5 luni despre care se crede că este cea mai în mare vârstă înregistrată în literatura științifică pentru o femelă de șobolan Sprague-Dawley, spun cercetătorii.
„Avem cea mai bătrână femelă în viață, un șobolan Sprague Dawley”, a spus Dr. Harold Katcher, fost profesor de biologie la Universitatea din Maryland, acum director științific la Yuvan Research.
Cercetătorii au testat terapii bazate pe plasmă sanguină tânără, după ce numeroase experimente au descoperit că infuziile ar putea revigora organele și țesuturile îmbătrânite.
Însă, deși studiile au descoperit beneficii pentru rozătoare, nu există nicio dovadă până în prezent că abordarea îi va ajuta pe oameni să evite trecerea timpului.
Scopul real al acestui experiment
„Adevăratul scop al experimentelor noastre nu este atât de a prelungi durata de viață, ci de a prelungi durata tinereții, de a întineri oamenii”, a spus Katcher.
„Cred că rezultatele sunt uimitoare”, a spus profesorul Steve Horvath, autor principal al studiului UCLA „Unii oameni vor critică rezultatele din cauza dimensiunii reduse a eșantionului. Cu o floare nu se face primăvară, zic ei”.
El a anticipat că tratamentele eficiente vor începe să apară în următorii 20 de ani.
Un brevet privind terapia potențială descrie modul în care plasma de la mamiferele tinere este purificată și concentrată înainte de utilizare. Unele componente, cum ar fi trombocitele, sunt îndepărtate, deoarece pot declanșa reacții imune.
Brevetul ia în calcul porci, vaci, capre, oi și oameni ca posibili donatori. Cantitatea de plasmă necesară pentru a produce o singură doză concentrată este cel puțin atât cât o are receptorul în întregul său corp, s-a mai spus.