Tensiuni între Coreea de Nord și Rusia. Ce calculatoare au spionat hackerii Phenianului
Au apărut tensiuni între Coreea de Nord și Rusia, după ce rețelele de calculatoare ale unui dezvoltator de rachete au fost spionate de hackeri de elită ai Phenianului. Analizele efectuate de cercetătorii în domeniul securității cibernetice au arătat că spionajul a durat cinci luni, de la sfârșitul anului 2021 până în mai 2022.
Unde se află biroul de proiectare de rachete vizat
Hackerii nord-coreeni au instalat în secret porți de intrare (backdoor) digitale invizibile în sistemele de la Mașinostroenia, un birou de proiectare de rachete cu sediul în Reutov, un mic oraș de la periferia Moscovei. Grupurile de spioni cibernetici implicate se numesc ScarCruft și Lazarus.
Nu există informații referitoare la informațiile ce ar fi putut fi văzute de spionii cibernetici nord-coreeni sau chiar sustrase de aceștia în timpul intruziunii, conform Reuters. Însă, recent, Coreea de Nord a anunțat mai multe progrese în programul său interzis de rachete balistice, deși nu este clar dacă acestea au legătură cu breșa de securitate.
Pe de altă parte, experții susțin că această descoperire demonstrează că țara lui Kim Jong-un este lipsită de scrupule și nu își cruță nici măcar aliații, cum ar fi Rusia, atunci când vine vorba despre obținerea unor tehnologii esențiale.
Compania ce a fost spionată de hackerii nord-coreeni, NPO Mash, a acționat ca un pionier în dezvoltarea rachetelor hipersonice, a tehnologiilor de satelit și a armamentului balistic de generație mai nouă.
Ce ar fi vrut nord-coreenii să afle
Nord-coreenii ar fi fost interesați de racheta hipersonică „Zircon” de la NPO Mash. În anul 2019, președintele rus Vladimir Putin a spus despre aceasta că ar fi ”un nou produs promițător” cu capacitatea de a se deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului.
Markus Schiller, un expert în rachete cu sediul în Europa, a spus că informațiile pe care nord-coreenii le-ar fi obținut despre Zircon nu îi face imediat capabili să construiască ceva similar. ”Obținerea planurilor nu te va ajuta prea mult în construirea acestor lucruri, înseamnă mult mai mult decât niște desene”, a subliniat el.
De asemenea, nord-coreenii ar fi putut fi interesați de procesul de fabricație folosit de NPO Mash în ceea ce privește combustibilul. Luna trecută, Coreea de Nord a testat lansarea Hwasong-18, prima dintre rachetele sale balistice intercontinentale ce utilizează propulsoare cu combustibil solid.
Această metodă de alimentare poate permite desfășurarea mai rapidă a rachetelor în timpul războiului, pentru că nu are nevoie de alimentarea cu combustibil pe o platformă de lansare, ceea ce face rachetele mai greu de urmărit și de distrus înainte de a decola.
NPO Mash produce o rachetă balistică intercontinentală denumită SS-19, care este alimentată în fabrică și închisă ermetic. „Coreea de Nord a anunțat că face același lucru la sfârșitul anului 2021. Dacă NPO Mash ar avea un singur lucru util pentru ei, acesta ar fi primul pe lista mea”, este de părere Jeffrey Lewis, cercetător în domeniul rachetelor la Centrul James Martin pentru studii de neproliferare.