Te lasă fără permis de conducere și nici nu aștepți, înainte era imposibil. Ce ”ascunde” noul Cod Rutier
Ministerul Afacerilor Interne lucrează la această oră la mai multe modificări aduse Codului Rutier, iar multe dintre ele se reflectă în sancțiuni mai aspre și, mai ales, în posibilitatea pierderii dreptului de a conduce în situații care nu au nicio legătură cu circulația rutieră.
După cum se arată în inițiativa MAI, în cadrul unui control de rutină, medicii vor putea trimite la psiholog un șofer dacă acestora li se pare că sănătatea sa mintală este îndoielnică. În acea situație, psihologul poate constata incapacitatea de a conduce a șoferului și, imediat după, va anunța poliția rutieră. Rămâne ca autoritățile să retragă permisul de conducere.
Citește și: 300 de zile fără permis: Modificarea drastică din Codul Rutier
Se schimbă legea pentru șoferii români, pierzi mai ușor permisul de conducere
Noua inițiativă legislativă menită să schimbe Codul Rutier este un proiect de ordonanță de urgență pe care îl poți vedea la această adresă. Documentul își propune extinderea listei ”afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”.
La momentul de față, legislația în vigoare se poate reflecta în suspendarea dreptului de a conduce autovehicule doar în cazul unor afecțiuni fizice. Modificările propuse de minister introduc prevederi similare pe partea de aptitudini mentale ale șoferilor.
Citește și: Permisul de conducere, mai ușor de pierdut: Codul Rutier s-ar putea schimba din nou
Ideea este ca un medic ce are suspiciuni în ceea ce privește aptitudinile mentale ale șoferilor, indiferent de tipul consultului în care a făcut aceste constatări, să poată recomanda cu caracter obligatoriu o evaluarea psihologică pentru persoana cu pricina. În final, norma pornind de la premisa că eventualele tendințe spre agresivitate ori tendința spre încălcarea normelor rutiere vor putea fi identificate de către un practician psiholog.
Noul Cod Rutier te lasă fără Carnet de Șoferi, dacă asta consideră un psiholog
Ca procedură inclusă în inițiativa legislativă, medicul va emite un bilet de trimitere a șoferului către un specialist: „orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”, conform Avocatnet.ro.
După stabilirea diagnosticului și comunicarea acestuia către Poliția Rutieră, autoritățile competente vor suspenda permisul de conducere al persoanei respective. În contextul respectiv, în termen de trei zile, carnetul de șoferi trebuie predat autorităților. Proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și face simțite efectele în piață.