31 ian. 2023 | 12:55

Te crezi mai inteligent decât ești? Posibil să faci parte din această categorie de vârstă: concluziile cercetătorilor

ACTUALITATE
Te crezi mai inteligent decât ești? Posibil să faci parte din această categorie de vârstă: concluziile cercetătorilor

Un nou studiu a vrut să evidențieze cât de puțin își cunosc oamenii propriul IQ, constatând mari diferențe la bărbații tineri, dar și la femeile în vârstă, după cum vei afla din cele ce urmează.

Studiind atât coeficientul de inteligență (IQ) cât și coeficientul emoțional (EQ), rezultatele au arătat că bărbații mai tineri cred că rezultatele lor sunt semnificativ mai mari decât în realitate.

Însă, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, femeile în vârstă par să le ia locul acestora.

IQ-ul este un subiect dezbătut intens în știință de ceva vreme, întrucât încă nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește măsurarea lui și, mai ales, a importanței acestuia.

Cu toate acestea, IQ-ul a fost asociat frecvent cu succesul în viață, deși tindem să credem că acesta este un factor irelevant în context.

Studiul care a luat la „puricat” inteligența umană: cum se autoevaluează oamenii, de fapt

Studiul în cauză a fost mai puțin despre analiza IQ-ului oamenilor și mai mult despre dacă IQ-ul lor perceput este aproape de cel real, concept care poartă numele de inteligență autoestimată (SEI). SEI a fost studiat adesea la tineri, dar niciodată la persoanele în vârstă.

Luând un eșantion de 159 de tineri (90 de femei) și 152 de persoane în vârstă (93 de femei, cu o vârstă medie de 72 de ani), cercetătorii le-au pus subiecților o serie de întrebări despre SEI, înainte de a-i supune mai multor teste de evaluare.

Rezultatele au arătat că bărbații tineri și-au supraestimat IQ-ul și EQ-ul cu 5-15 puncte.

Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși să constate că, în cazul participanților mai în vârstă, rezultatele au fost inversate, femeile mai în vârstă raportând un SEI mai mare.

Oamenii de știință consideră că aceste rezultate ar trebui folosite ca ghid atunci când femeile în vârstă și bărbații mai tineri sunt evaluați, deoarece aceștia pot fi mai puțin dispuși să fie evaluați din cauza imaginii lor de sine supraestimate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele