Taxe mai mari și tăieri de salarii la bugetari? Scenarii de criză, înainte de Paște
În perioada în care românii se pregătesc intens de sărbătorile pascale, aleșii neamului se apleacă foarte atent asupra finanțelor țării, ce par a avea unele probleme.
Țara noastră suferă din plin de pe urma multiplelor crize în desfășurare, atât pe plan extern, cât și la nivel național, iar efectele se văd în economie, mai ales pe zona de deficit bugetar.
Condiția economiei naționale actuale îi îndeamnă pe unii guvernanți să vorbească în mod public despre anumite potențiale scenarii de criză. De exemplu, ministrul Muncii, Marcel Boloș, vorbește despre faptul că în Guvern se va discuta despre unele măsuri care să se aplice în perioada următoare, astfel încât să protejăm economia și să nu ajungem într-o situație mai gravă decât cea actuală, mai ales că avem cheltuieli foarte mari din banii publici, iar veniturile sunt mult mai mici, aparatul bugetar e supradimensionat, iar lipsa de predictibilitate și instabilitatea continuă să fie literă de lege, din cauza problemelor economice globale, dar și a celor de ordin geopolitic, cauzate de războiul din Ucraina.
Ministrul a vorbit despre faptul că avem nevoie de un echilibru mai mare pe zona de cheltuieli versus venituri, dar și anumite condiții de îndeplinit în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. S-ar putea pune problema unor revizuiri de salarii în cazul bugetarilor, de exemplu.
Salariile bugetarilor, micșorate brusc? Declarația ministrului care bagă spaima în angajații la stat
„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat la Antena 3 Marcel Boloș.
Conform ministrului, ”avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”.
Trebuie precizat că declarațiile ministrului nu reprezintă decizia definitivă a coaliției. Asupra acestor măsuri nu s-au luat hotărâri finale, totul fiind lansat doar la nivel de discurs și de scenarii posibile, prin urmare cetățenii nu au motive să creadă că li se vor diminua veniturile cu siguranță. Rămâne de văzut cum va decide Guvernul să acționeze concret.