06 apr. 2023 | 07:56

Legea Pensiilor, schimbată radical: mesajul dimineții pentru pensionari pare să vină de la Bruxelles

ACTUALITATE
Legea Pensiilor, schimbată radical: mesajul dimineții pentru pensionari pare să vină de la Bruxelles

Tot efortul din ultimele luni de reformare a pensiilor a fost făcut pentru ca țara noastră să se alinieze la pretențiile Comisiei Europene și, în definitiv, pentru nu pierde bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Din păcate, schimbările de până acum se pare că au fost prea puține.

Conform obligațiilor din PNRR, Guvernul trebuie să reducă toate cheltuielile bugetare cu aproximativ 20 de miliarde de lei, iar dacă ar interzice cumularea pensiei de serviciu cu salariul, o practică foarte comună printre parlamentari, s-ar obține o economie de 1,7 miliarde de euro. Persoanele aflate în acea situație, cum este cazul președintelui BNR, Mugur Isărescu, vor fi nevoiți să aleagă una din două.

Reforma pensiilor și restructurările

Coaliția de guvernare are planificate în următoarea perioadă și o serie de restructurări ale aparatului bugetar, în Parlament și în ministere. Practic, vor dispărea o serie de funcționari. Nu este exclusă nici desființarea unor sporuri din sectorul bugetar. În coaliția de Guvernare, din câte se pare, s-a discutat deja despre reducerea cheltuielilor, iar multe dintre acele practici menționate vor fi implementate după Paște. Nu lipsește nici referința la înghețarea angajărilor în sectorul bugetar.

Revenind însă la pensii, conform datelor obținute de știripesurse.ro, Comisia Europeană nu este încântată de modificările la Legea Pensiilor care au trecut deja prin Senat. S-ar putea ca oficialii guvernamentali să fie nevoiți să o ia de la zero pentru a se alinia și indicațiilor primite de la Banca Mondială.

Conform surselor citate, până la această oră, ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Marius Budăi, s-a întâlnit deja cu reprezentanții Comisiei Europene, cei care i-au transmis că această variantă a legii nu respectă jalonul din PNRR. Dacă nu respectă jalonul, atunci România riscă să piardă bani. Cel mai probabil, coaliția va face eforturi pentru a se alinia angajamentelor făcute în fața Bruxelles-ului.

”Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, au atras atenția experții europeni.

„Proiectul de lege prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani”, au comentat oficialii Comisiei Europene.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele