Țările cu cea mai bună calitate a vieții: România nu stă nici rău, nici bine
Dincolo de ideile esențiale de acces larg la alimente, locuințe, educație de calitate, îngrijire medicală și locuri de muncă, calitatea vieții poate include și elemente intangibile precum securitatea locului de muncă, stabilitatea politică, libertatea individuală și calitatea mediului.
România se poziționează abia pe locul 27 în Europa, ca având cea mai bună calitate a vieții, și pe locul 42 din 84 de state analizate pe plan mondial de către un site specializat.
Față de anul trecut, poziția țării noastre este aceeași la nivel mondial, însă mai scăzută decât în anii precedenți, când se regăsea pe locurile 40-41.
România a primit un punctaj de 132,9 la indexul calității vieții, la jumătatea clasamentului, ținând cont că „liderul”, Olanda, a primit 196,7 puncte.
Țările europene au dominat primele 10 locuri
Țările de Jos, Danemarca și Elveția au ocupat primele trei locuri. Aceleași trei țări europene ocupaseră primele trei locuri în clasamentul anului precedent, când Elveția ocupase primul loc, iar Țările de Jos locul trei.
O listă nesurprinzătoare cu Luxemburg, Finlanda, Islanda și Austria a fost urmată de o scurtă apariție din două țări din afara Europei, Oman și Australia ocupând locurile opt și nouă. Rămânând pe același loc ca indicele anterior, Norvegia a ajuns pe locul 10.
Indicele calității vieții 2023 se bazează pe mai multe criterii, inclusiv costul vieții, puterea de cumpărare, accesibilitatea locuințelor, poluarea, ratele criminalității, calitatea sistemului de sănătate și traficul.
Africa de Sud este cea mai importantă țară africană în ceea ce privește indicele calității vieții pentru anul 2023.
Țara africană a reușit să obțină un punctaj de 138,8 la indexul de calitate a vieții. Astfel, țara din sudul continentului african a reușit să depășească mai multe țări europene, multe dintre ele membre ale Uniunii Europene. Cele mai notabile sunt Ungaria, România, Bulgaria și Grecia.
În ceea ce privește America Latină, țara care conduce topul este Uruguay care are un indice de 131,4. Țara latino-americană a reușit să depășească în clasamentul mondial atât Grecia cât și Mexiul.