Țara din Europa care critică decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina: „Care e scopul? Dezintegrarea Rusiei? E o nebunie”
Președintele croat Zoran Milanovic a criticat luni mișcările aliaților NATO de a furniza tancuri Ucrainei, calificându-le drept „nebunești”, în timp ce a criticat sprijinul occidental pentru Kiev în respingerea invaziei Rusiei care durează de aproape un an.
Croația, împtriva furnizării de tancuri Ucrainei
„Sunt împotriva trimiterii oricăror arme letale acolo. Aceasta prelungește războiul”, a declarat Milanovic reporterilor în orașul Petrinja.
„Care este scopul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Se vorbește, de asemenea, de ruperea Rusiei. Este o nebunie”.
Milanovic, liderul celei mai noi națiuni membre a Uniunii Europene, a criticat în mod repetat implicarea Occidentului în război.
Săptămâna trecută, el și-a reiterat poziția potrivit căreia „Rusia își reglează conturile cu americanii prin intermediul Ucrainei” și că războiul va fi rezolvat între Washington și Moscova, a relatat N1, afiliat CNN.
Comentariile sale au fost făcute după ce săptămâna trecută Statele Unite și aliații NATO, inclusiv Germania, au declarat că vor trimite tancuri moderne în Ucraina, dezlănțuind noi instrumente puternice în eforturile Kievului de a recuceri teritoriile confiscate de Moscova.
De ce nu trimite Zagrebul arme Kievului
În apărarea sa în ceea ce privește motivul pentru care Zagreb nu ar oferi ajutor militar Kievului, Milanovic a condamnat decizia Germaniei de a dona tancuri Leopard 2, declarând luni reporterilor:
„Tancuri germane în Rusia – mult noroc cu asta”.
În ciuda obiectivului declarat al președintelui ucrainean Volodomir Zelenski de a readuce Crimeea sub conducerea Kievului, Milanovic a mai spus că peninsula de la Marea Neagră anexată de Moscova în 2014 va rămâne parte a Rusiei.
„Este clar că Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, a afirmat el.
Președintele croat a fost ales în 2019 în calitate de candidat liberal de stânga, un contrast la guvernul conservator aflat în prezent la putere în acest stat membru al Uniunii Europene și al NATO.
Dar de atunci a făcut o cotitură către naționalismul populist și a criticat politicile occidentale față de Rusia, precum și față de Balcani.
Milanovic și-a construit o reputație de pro-Rusia, pe care a negat-o în mod repetat.
Cu toate acestea, în ultimele luni, el s-a opus în mod deschis admiterii Finlandei și Suediei în NATO, precum și antrenării trupelor ucrainene în Croația, ca parte a ajutorului UE pentru țara aflată în conflict.