30 ian. 2023 | 13:53

„O minciună, nu a înțeles nimic!”. Boris Johnson stârnește furie la Kremlin, după dezvăluirile despre Putin

ULTIMA ORĂ
„O minciună, nu a înțeles nimic!”. Boris Johnson stârnește furie la Kremlin, după dezvăluirile despre Putin

Fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit că preşedintele rus Vladimir Putin l-a „ameninţat cumva” înainte de invadarea Ucrainei, spunându-i că este suficientă o singuă rachetă pentru a spulbera Marea Britanie.

Putin l-a amenințat pe Boris Johnson înainte de invadarea Ucrainei

Update 30 ianuarie, ora 13.43. Kremlinul îl acuză pe fostul premier britanic Boris Johnson de minciună, după ce a dezvăluit că, înainte de invadarea Ucrainei, în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete.

„Fie este o minciună deliberată, așa că trebuie să-l întrebați pe domnul Johnson de ce a ales să o spună așa, fie a fost o minciună inconștientă și, de fapt, nu a înțeles despre ce îi vorbea Putin”, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De fapt, susține Peskov, Putin i-ar fi explicat lui Boris Johnson că, dacă Ucraina s-ar alătura alianței NATO, rachete SUA sau NATO plasate lângă granițele Rusiei „ar putea ajunge la Moscova în câteva minute”.

„Dacă așa a fost înțeles acest pasaj, atunci este o situație foarte incomodă”, a remarcat oficialul rus.

Știrea inițială: Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin l-a amenințat cu o lovitură cu rachete într-un apel telefonic „extraordinar”, în perioada premergătoare invadării Ucrainei de către Rusia. „Va dura doar un minut”, i-ar fi spus liderul de la Kremlin fostului prim-ministru britanic. Comentariul președintelui rus a fost făcut după ce Johnson a avertizat, în timpul unui apel „foarte lung” din februarie 2022, că războiul va fi o „catastrofă totală”.

„Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut”, a povestit Johnson într-un documentar BBC în trei părţi, al cărui prim episod urmează să fie difuzat luni seară.

Ce i-a transmis fostul premier britanic

Potrivit fostului şef al guvernului britanic, convorbirea telefonică „foarte lungă” şi „extraordinară” cu preşedintele rus a avut loc după vizita sa la Kiev, la începutul lunii februarie. La acea vreme, liderul de la Kremlin continua să susţină că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în ciuda afluxului masiv de soldaţi ruşi la graniţă.

În discuția cu Putin, Johnson l-a făcut atent că invadarea Ucrainei va duce la sancțiuni occidentale și la mai multe trupe NATO la granițele Rusiei. El a încercat, de asemenea, să descurajeze acțiunile militare rusești, spunându-i că Ucraina nu se va alătura NATO „în viitorul apropiat”.

Reacția lui Johnson

Boris Johnson a mai susținut că l-a avertizat pe Vladimir Putin în legătură cu sancţiunile dure pe care le-ar adopta occidentalii împotriva Rusiei, dacă s-ar angaja pe calea războiului.

„El a spus: ‘Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (..) Ce vrei să spui prin ‘nu curând?’. Ei bine, ea nu va intra în NATO în viitorul apropiat, ştiţi foarte bine asta”, a răspuns Johnson, un susţinător al ucrainenilor.

„La un moment dat, m-a ameninţat cumva şi a spus: ‘Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut sau ceva de genul acesta. Din tonul foarte relaxat adoptat şi detaşarea pe care părea să o aibă, cred că se juca cu încercările mele de a-l face să negocieze”, a explict fostul lider britanic, care a părăsit Downing Street la începutul lunii septembrie, după o serie de scandaluri.

Este imposibil de știut dacă amenințarea lui Putin a fost reală, notează jurnaliștii britanici. Totuși, având în vedere atacurile anterioare ale Rusiei asupra Regatului Unit (cel mai recent la Salisbury, în 2018), orice avertisment din partea liderului rus, oricât de ușor a fost livrat, trebuie luat în serios.