10 iul. 2023 | 10:25

Sursă masivă de căldură descoperită pe Lună: explicația cercetătorilor pentru craterul încălzit

ACTUALITATE
Sursă masivă de căldură descoperită pe Lună: explicația cercetătorilor pentru craterul încălzit

O sursă de căldură eliberată de o masă uriașă de granit a fost descoperită recent sub un crater aflat pe Lună. Nu este vorba de science-fiction, ci de activitate vulcanică străveche. Satelitul natural al Pământului a avut perioade în care a cunoscut erupții și câmpuri cu lavă, dar astronomii nu au detectat niciodată un vulcan asemănător celor de pe Terra. Asta, până când au căutat ce se află sub craterul Compton-Belkovich, aflat într-o zonă îndepărtată a Lunii.

Sursă masivă de căldură descoperită pe Lună

Granitul nu se găsește prea des pe alte corpuri cerești în afară de Pământ. De aceea, descoperirea acestuia pe Lună este cu atât mai incitantă. Pe planeta noastră, el se formează la o adâncime mare sub suprafață, de obicei sub un vulcan a cărui magmă se poate răci și cristaliza.

Pentru formarea granitului, existența apei și a plăcilor tectonice sunt de mare ajutor. O echipă de cercetători a folosit datele de la navele americane și chineze ce orbitează Luna pentru a descoperi o sursă uriașă de căldură sub suprafața lunară, identificând un proces vulcanic nemaiîntâlnit până acum acolo.

„Folosind un instrument ce analizează radiația electromagnetică cu lungimi de undă mai mari decât cele infraroșii trimise spre Lună de către stațiile chineze Chang’E 1 și 2, am putut să facem harta temperaturilor înregistrate sub suprafața acesteia.

Ce am descoperit a fost că unul dintre vulcanii lunari, Compton-Belkovich, strălucea, practic, de radiații cu frecvențe mari”, a spus Dr. Matt Siegler, de la Institutul de Științe Planetare, co-autor al studiului publicat în Nature.

Care este explicația cercetătorilor

El a adăugat că acest lucru indică faptul că acolo este vorba de o sursă de căldură, nu neapărat de suprafață, ce poate fi detectată prin razele infraroșii.

„Singura explicație a acestui fenomen este căldura suplimentară ce vine de la adâncime, de sub crusta lunară. Prin urmare, Compton-Belkovich, despre care se știa că este un vulcan, ascunde, de asemenea, o mare sursă de căldură sub el”, a adăugat Siegler.

Datele arată existența unei suprafețe bogată în silicon, de aproximativ 20 de kilometri care se află în caldera acestui vulcan străvechi.

Temperatura este cu până la 10 grade Celsius mai ridicată decât zonele înconjurătoare, dar nu de la magma din adâncime – ultima erupție a vulcanului fiind acum 3,5 milioane de ani – ci de la materialele radioactive ce au rămas blocate în roci.

„Am interpretat acest flux neobișnuit de căldură ca provenind de o masă uriașă de granit foarte radioactiv aflat sub caldera vulcanului”, a mai spus Siegler.

„Pentru a fi cinstiți, am fost cam derutați de ceea ce am descoperit: din fericire, soția mea, Dr. Rita Economos, este geochimistul din familie, așa că, la indicațiile ei am putut să punem cap la cap informațiile pentru a explica sursa acestei anomalii de temperatură.

Prezența pe Lună a unei cantități așa de mari de granit acolo unde nu te-ai fi așteptat sugerează că pot exista și alte zone lunare unde granitul poate fi găsit. Poate chiar și pe un alt corp ceresc din Sistemul Solar.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele