07 mart. 2023 | 14:25

Krakatoa, una din cele mai violente erupții vulcanice: a generat cel mai puternic sunet, din istorie

ACTUALITATE
Krakatoa, una din cele mai violente erupții vulcanice: a generat cel mai puternic sunet, din istorie

La 10:02 dimineața, pe 27 august 1883, o insulă din Indonezia s-a prăbușit în timp ce valuri de 46 de metri au măturat totul până în Africa de Sud.

Acesta marchează momentul din istorie în care vulcanul Krakatoa a erupt, declanșând ceea ce se crede că a fost cel mai puternic sunet de vreodată.

Krakatoa se afla odată la jumătatea distanței dintre Java și Sumatra, în Indonezia. Era o insulă vulcanică mică, nelocuită, care stătea la 838 de metri deasupra nivelului mării și care a fost ultima oară activ în 1680, înainte ca zgomotele să înceapă în 1883. Erupția din august a eliberat o forță comparabilă cu o bombă de 200 de megatone, relatează Muzeul de Istorie Naturală și a avut un impact larg asupra oamenilor și a mediului.

În ceea ce privește numărul de vieți pierdute, Krakatoa (36.000) este a doua cea mai mortală erupție din istoria modernă, cu o erupție din 1815 la Tambora, care a provocat cel puțin 60.000 de vieți. Explozia a implicat o fluctuație extremă a presiunii aerului, ceva care – în anumite intervale – este perceput ca sunet.

O citire a barometrului la o fabrică de gaz la 160 de kilometri de Krakatoa în acea zi mortală a indicat că erupția a generat un sunet de 172 de decibeli de la această distanță. Potrivit Nautilus, pragul uman pentru durere este de 130 de decibeli, iar fiecare creștere de 10 decibeli în plus este înregistrată ca și dublarea zgomotului.

Având în vedere că se spune că un ciocan pneumatic se apropie de 100 de decibeli, oricine se afla la o distanță de 160 de kilometri de Krakatoa avea să aibă o zi proastă pe 27 august 1883. Cu cât mai aproape, și lucrurile aveau să devină într-adevăr foarte periculoase.

Cel mai puternic sunet

Pe măsură ce cel mai puternic sunet vreodată a înclinat cu 194 de decibeli (cel mai puternic sunet posibil în aer) mai aproape de locul erupției, acea presiune a aerului s-a schimbat de la un sunet perceptibil la o explozie de aer presurizat care a rupt timpanele marinarilor de pe o navă aflată pe o rază de 64 de kilometri de insulă.

„Atât de violente sunt exploziile, încât timpanele a peste jumătate din echipajul meu au fost spulberate”, spune jurnalul căpitanului navei britanice Norham Castle. „Ultimele mele gânduri sunt cu draga mea soție. Sunt convins că a venit Ziua Judecății.”

Aceeași undă de șoc a continuat să zboare de-a lungul planetei, devenind din ce în ce mai liniștită pe măsură ce a călătorit mai departe, dar a durat o anumită distanță pentru a se stinge. Potrivit lui Brüel & Kjær, încă mai putea fi auzit ca un foc de canon la o distanță de 4.800 de kilometri de Krakatoa.

Valul de presiune ar continua să se înfășoare în jurul globului de trei ori în fiecare direcție, undele de șoc ciocnindu-se ocazional în altă parte a planetei, creând vârfuri suplimentare de presiune. „Marele val de aer”, așa cum a devenit cunoscut, a continuat să călătorească în jurul planetei pentru o perioadă de timp după ce a scăzut sub pragul pentru auzul oamenilor, și astfel s-a încheiat cel mai puternic sunet din istorie.

Se crede că cel mai puternic sunet după Krakatoa a fost erupția Tonga din 2022 al cărei boom sonic s-a auzit până în Alaska, la 6.200 de kilometri distanță. Tonga a trimis, de asemenea, valuri de sunet și tsunami care au răspândit întreaga planetă, cu o undă de presiune măsurată care se mișcă cu peste 1.100 de kilometri pe oră și atingând o altitudine de 450 de kilometri, aceasta este mai mare decât orbita Stației Internaționale.