Surprize în Guvernul Ciolacu. Lista finală cu miniștrii PSD și PNL
Ar urma să aibă loc surprize în Guvernul Ciolacu, deși cele mai recente discuții purtate de PSD și PNL, luni seară, nu au dus la mari schimbări referitoare la modul în care vor fi împărțite ministerele.
Lista cu miniștrii PSD și PNL, propuși pentru Guvernul Ciolacu
Update 13.06, ora 21.00. PSD și PNL au agreat deja lista noilor miniștri, ce va fi trimisă chiar marți seară spre validare. Acest lucru dă sperațe minume UDMR-ului de a se mai regăsi în arcul givernamental.
Care este lista Guvernului Ciolacu
Premier – Marcel Ciolacu
Vicepremier PSD: Marian Neacșu, fără portofoliu
Vicepremier și Ministru al Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, PNL
Ministerul Finanțelor. Marcel Boloș, PNL
Ministerul Afacerilor Externe – Luminița Odobescu, PNL
Ministerul Justiției – Alina Gorghiu, PNL
Ministerul Apărării Naționale – Angel Tîlvăr, PNL
Ministerul Economiei – Radu Ștefan Oprea, PSD
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja, PNL
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Florin Barbu, PSD
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mircea Fechet, PNL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Adrian Veștea, PNL
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Adrian Câciu, PSD
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – Marius Budăi, PSD
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila, PSD
Ministerul Educației – Ligia Deca, PNL
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ivan Bogdan Gruia
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – Gabriela Firea, PSD
Ministerul Culturii – Raluca Turcan, PSD
Update: 13.06, ora 20.30. Numele miniștrilor propuși de Consiliul Politic Național al PSD și care vor face parte din noul gu.
Vicepremier fără portofoliu: Marian Neacșu,
- Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia
- Agricultură – Florin Barbu
- Economie, turism și antreprenoriat: Radu Ștefan Oprea
- Sănătate – Alexandru Rafila
- Muncă – Marius Budăi
- Familie – Gabriela Firea
- Apărare – Angel Tîlvăr
- Transporturi- Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene: Adrian Câciu.
Update: 13.06. ora 19.30. După discuții aprinse, liberalii au stabilit marți, în ședința conducerii centrale, numele miniștrilor pe care îi vor susține în cabinetul Marcel Ciolacu.
Potrivit unor surse liberale, echipa PNL din Guvernul Ciolacu va fi condusă de vicepremierul Cătălin Predoiu care va fi și ministru de Interne.
Miniștrii liberali nominalizați ar fi următorii:
- Finanțe – Marcel Boloș
- Dezvoltare – Adrian Veștea
- Justiție – Alina Gorghiu
- Externe – Luminița Odobescu
- Educația – Ligia Deca
- Interne – Cătălin Predoiu
- Energie – Sebastian Burduja
- Mediu – Mircea Fechet
- Cultură – Raluca Turcan.
Surprizele sunt la ministerul de Externe și de Interne, unde numele lui Bogdan Aurescu, respectiv Lucian Bode nu mai apar pe listă.
În speranța că UDMR se va răzgândi și va rămâne la guvernare, liberalii au votat în unanimitate ca acestora sa le revină Ministerul Energiei.
PSD a spus că va da UDMR, la rândul său, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Rămâne de văzut dacă maghiarii se vor mulțumi cu aceste doua ministere, având în vedere că ei solicitaseră Ministerul Energiei și Mediul.
Miniștrii care vor rămâne în cabinetul Ciolacu, după rocadă
În urma celor mai recente discuții între social-democrați și liberali, ce au avut loc luni seară, aceștia au convenit ca ministerul Transporturilor să rămână la primii dintre ei, cu Sorin Grindeanu la conducere, Dezvoltarea la ceilalți, iar la Justiție să vină un independent care să fie agreat și de PNL, dar și de Klaus Iohannis.
La ministerul Muncii va rămâne Marius Budăi, la cel al Sănătății va rămâne Alexandru Rafila, iar la Apărare va fi în continuare Angel Tîlvăr. Gabriela Firea va rămâne de asemenea în funcție, la Ministerul Familiei. Virgil Popescu ar urma să rămână la Energie, dacă nu se va împotrivi PSD, iar la Ministerul Educației va rămâne Ligia Deca.
Social-democrații vor avea un vicepremier, deja stabilit intern că va fi Marian Neacșu. Liberalii vor avea la rândul său un vicepremier, dar nu au decis încă dacă va fi cu portofoliu sau fără portofoliu. Printre numele vehiculate se numără: Cătălin Predoiu, Sebastian Burduja și Alina Gorghiu.
De asemenea, PNL va avea secretarul general al Guvernului, unde ar urma să fie dat un vot intern între Mircea Abrudean și Gheorghe Falcă.
Ce surprize ar urma să aibă loc
Una dintre surprizele ce ar urma să aibă loc în guvernul Ciolacu ar fi aceea că Bogdan Aurescu ar urma să fie înlocuit la ministerul de Externe de Luminița Odobescu, consilierul prezidențial pe probleme de politică externă.
În plus, Ministerul de Interne ar urma să treacă de la Lucian Bode la Cătălin Predoiu. Pentru funcția de ministru al Finanțelor s-ar afla în cărți Marcel Boloș, Sebastian Burduja și Alexandru Nazare. La Cultură ar urma să fie instalată Raluca Turcan.
Titularul de la Fonduri Europene ar urma să fie Adrian Câciu, aflat în prezent la Finanțe, care cunoaște foarte bine în special fluxul finanțelor legate de PNRR. Printre numele noi ce ar urma să facă parte din cabinetul Ciolacu ar urma să se numere: Florin Barbu, la Agricultură; Radu Oprea, la Economie; și Bogdan Gruia, la Digitalizare.
O altă surpriză ar urma să fie la Dezvoltare. Ministerul ar urma să fie condus de Adrian Veștea, șeful CJ Brașov, care conduce și Uniunea Consiliilor Județene din România. Anterior erau vehiculați mai mulți vicepreședinți, printre care s-au numărat Florin Roman, Gheorghe Falcă și Robert Sighiartău.
Pentru Ministerul Mediului a rămas favorit Mircea Fechet (PNl Bacău). Decizia privind miniștrii va fi luată în BPN-ul de la ora 16:00. Noul Executiv ar urma să fie instalat la Palatul Victoria până la finalul acestei săptămâni.
Partidele politice vor merge la Palatul Cotroceni, marți, începând cu ora 12.00, urmând ca în jurul orei 14.00 Klaus Iohannis să desemneze noul premier. Apoi, PSD și PNL vor avea avea ședințe ale forurilor de conducere pentru stabilirea noilor miniștri.
La prima discuție de la Palatul Cotroceni vor intra, împreună, PSD, PNL și Grupul minorităților. Apoi, de la ora 12.30, va intra la consultări UDMR, care ar putea ieși de la guvernare, din cauza neînțelegerilor referitoare la solicitarea cedării Ministerului Dezvoltării de către Uniune.