12 mai 2023 | 15:55

Supereroii trăiesc printre noi: abilitățile extraordinare ale unor oameni pot ajuta poliția, cum e posibil

ACTUALITATE
Supereroii trăiesc printre noi: abilitățile extraordinare ale unor oameni pot ajuta poliția, cum e posibil

Se pare că există oameni care trăiesc printre noi și care au o superputere rară și poate valoroasă: nu uită niciodată o față.

Nu vorbim doar despre a fi bun la recunoașterea fețelor, vorbim despre o capacitate excepțională de reținere a unor detalii esențiale.

Cu toate acestea, deși această trăsătură neobișnuită este cunoscută de ceva timp, abia de curând a intrat în atenția oamenilor de știință.

Oameni de acest fel au fost identificați și descriși pentru prima dată ca fiind indivizi cu abilități excepționale de recunoaștere facială, acum mai bine de un deceniu.

Studiul care a arătat importanța oamenilor cu astfel de abilități speciale

În prezent, există câteva echipe de oameni de știință care lucrează cu anchetatorii în cazuri de mare profil, cum ar fi recentele revolte de Revelion din anumite părți ale Germaniei. Serviciul de poliție metropolitană din Regatul Unit a folosit, la rândul său, metoda.

„Din cunoștințele noastre, niciunul dintre studiile existente nu a examinat performanța acestor oameni, în raport cu poliția”, au argumentat autorii acestui nou studiu.

Unul dintre cercetători a fost contactat inițial de Poliția din Fribourg (Elveția), în 2016, care i-a solicitat ajutor pentru a investiga două cazuri aflate în desfășurare, referitoare la niște jafuri care au fost înregistrate de camerele CCTV.

Totuși, deși aceasta a fost o șansă unică de a vedea cum ar putea funcționa metoda, au fost întâmpinate și provocări.

În primul rând, la momentul respectiv, ancheta era încă în derulare, astfel că autorii încă nu erau cunoscuți. În al doilea rând, nimeni nu se putea baza real pe percepțiile celor cu talente de acest fel, în adevăratul sens al cuvântului.

Pentru a depăși obstacolul, Poliția a oferit cercetătorilor secvențe CCTV din cazurile încheiate, pentru a-i ajuta să valideze abilitățile acestor oameni.

„Studiul nostru arată că oamenii cu astfel de abilități, identificați printr-un cadru de diagnostic propus recent, excelează în identificarea făptuitorilor”, au declarat autorii studiului, într-un final.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele