Super-sticla ecologică a devenit realitate: cât de rezistentă este
O super-sticlă ecologică a fost inventată de cercetătorii de la Penn Sate, Universitatea de Stat Pennsylvania. Noul material este mult mai prietenos cu mediul, dar și mai rezistent decât sticla normală, obținută prin procesele standard. Noua sticlă ar putea fi revoluționară în multiple domenii.
Super-sticla ecologică a devenit realitate
Super-sticla ecologică a devenit o realitate și, conform inventatorilor ei – cercetătorii de la Penn State, Universitatea de Stat Pennsylvania, SUA – poate reduce amprenta de carbon în două moduri.
Sticla obișnuită este făcută prin topirea a trei componente: nisip, sodă și calcar. Când sunt topite descompunerea carbonatului de sodiu emite în atmosferă dioxid de carbon. Aceste componente sunt eliminate prin super-sticla botezată LionGlass.
Dar cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră este produsă chiar de procesul de topire însuși. E nevoie de multă energie pentru a atinge temperaturile de topire ale celor trei componente folosite în producerea sticlei. În schimb, LionGlass poate fi fabricată la temperaturi mai mici cu 300-400 de grade Celsius, reducându-se și consumul de energie cu 30%, conform IFLScience.
„Ținta noastră este să fabricăm o sticlă ce se poate produce pe termen lung”, a spus șeful echipei de cercetători, John Mauro, profesor de Inginerie și Știința Materialelor la Penn State, într-o declarație.
„LionGlass elimină utilizarea materialelor care conțin carbon și scade semnificativ temperatura de topire a sticlei”.
Cât de rezistentă este
În plus, super-sticla este și mai rezistentă de 10 ori decât cea normală. Sticla obișnuită începe să se crape sub o greutate de 0,1 kilograme.
Microcrăpăturile ce se formează la suprafața ei duc la slăbirea unor zone, apoi întreaga suprafață se sparge. În schimb, echipamentul pe care echipa l-a folosit echipa pentru a testa super-sticla nu a avut niciun efect dăunător asupra acesteia.l
„Am continuat să mărim greutatea pusă pe LionGlass până am ajuns la maximum pe care echipamentul îl permitea. Pur și simplu, sticla nu a cedat”, a spus și Nick Clark, de la laboratorul condus de Mauro.
„Rezistența este o particularitate importantă pentru sticlă. Gândiți-vă la felul în care ne punem încrederea în industria auto-moto, în cea electronică, în arhitectură și comunicații, precum cablurile de fibră optică. Chiar și în domeniul sănătății, vaccinurile sunt depozitate în recipiente din sticlă ce trebuie să fie rezistente”, a mai adăugat Mauro.
Cercetătorii testează acum diferite configurații ale super-sticlei, pentru a obține variante de LionGlass mai subțiri, dar la fel de rezistente.
„Ar trebui să putem reduce grosimea ei și să păstrăm nivelul de rezistență. Dacă avem un produs mai ușor, e și mai bine pentru mediu, pentru că folosim materiale brute, ce au nevoie de mai puțină energie pentru a le întrebuința”, a adăugat Mauro.
Industria sticlei produce, la ora actuală, cel puțin 86 de milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an, pe întreaga planetă.
Această inovație ar putea contribui la rezolvarea provocărilor globale în domenii precum protecția mediului, energia regenerabilă, eficiența energetică, asistența medicală și dezvoltarea urbană.
„Sticla poate juca un rol vital în rezolvarea acestor probleme și suntem gata să contribuim”, a completat Mauro.
Echipa a depus deja o cerere de brevet, deschizând calea pentru ca această sticlă ecologică să intre pe piață.