Supa de pui chiar ajută când ești bolnav? Ce spune știința despre cel mai bun leac „băbesc”
Supa de pui chiar ajută când ești bolnav? Bunica a jurat pe asta. Acum știința cântărește puterile vindecătoare ale supei de pui.
Pregătirea unui bol cu supă de pui pentru o persoană dragă atunci când este bolnavă a fost o practică comună în întreaga lume de secole. Astăzi, generații din aproape orice cultură pariază pe beneficiile supei de pui. În SUA, felul de mâncare este de obicei făcut cu tăiței, dar diferite culturi pregătesc remediul liniștitor în felul lor.
Supa de pui, remediul pentru răceală
Supa de pui ca terapie poate fi urmărită încă din anul 60 d.Hr. și de la Pedanius Dioscorides, un chirurg al armatei care a servit sub împăratul roman Nero și a cărui enciclopedie medicală în cinci volume a fost consultată de vindecătorii timpurii, timp de mai bine de un mileniu. Dar originile supei de pui datează cu mii de ani mai devreme, în China antică.
Vezi și: Rețetă supă de pui. Cea mai bună supă de pui. 6 trucuri care nu dau greș
Deci, cu sezonul de răceală și gripă în plină desfășurare, merită să ne întrebăm: există vreo știință care să susțină că ajută? Sau supa de pui servește doar ca un placebo reconfortant, adică oferă beneficii psihologice în timp ce suntem bolnavi, fără un beneficiu terapeutic real?
În calitate de dietetician înregistrat și profesor de dietetică și nutriție, Colby Teeman este conștient de atracția supei de pui: căldura ei și aromele bogate și savuroase ale puiului, legumelor și tăițeilor. Ceea ce dă supei acel gust distinctiv este „umami” – a cincea categorie de senzații gustative, alături de dulce, sărat, acru și amar.
Toate acestea au sens, deoarece aminoacizii sunt blocurile de bază ale proteinelor, iar aminoacidul glutamatul se găsește în alimentele cu gust umami. Nu toate alimentele umami sunt totuși din carne sau de pasăre. Brânza, ciupercile, miso și sosul de soia sunt doar câteva care se mai pot „lăuda” cu acest gust.
Cum ne ajută, conform studiilor
Studiile arată că gustul, se dovedește, este esențial pentru proprietățile vindecătoare ale supei de pui. Când pacienții au afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, mulți dintre ei mănâncă brusc mai puțin sau nu mănâncă deloc. Acest lucru se datorează faptului că bolile acute aprind un răspuns inflamator care poate scădea apetitul. A nu avea chef de mâncare înseamnă că este puțin probabil să obții nutriția de care ai nevoie, ceea ce nu este o rețetă optimă pentru sănătatea imunitară și recuperarea după boală.
Dar dovezile sugerează că gustul umami din supa de pui poate ajuta la stimularea apetitului mai mare. Participanții la un studiu au spus că s-au simțit mai înfometați după prima lingură dintr-o supă cu aromă de umami, spun cercetătorii.
Alte studii spun că umami poate îmbunătăți, de asemenea, digestia nutrienților. Odată ce creierul nostru simte umami prin receptorii gustativi de pe limbă, corpul nostru ajută tractul digestiv pentru a absorbi proteinele mai ușor.