Știrile false, un fenomen aproape de necontrolat: profilul celui predispus să răspândească fake news
Știrile false sunt împărtășite, în mare parte, de oameni cu înclinații politice aparte, care nu sunt conștienți că acestea sunt false, potrivit unui nou studiu.
Descoperirile sugerează că problema dezinformării poate să nu se datoreze intenției, ci mai degrabă eșecului de a înțelege pe deplin informațiile partajate, subliniind că educația poate fi cea mai bună cale de stopare a fenomenului.
Experții avertizează deja că situația va deveni din ce în ce mai neplăcută, deoarece AI continuă să învețe și să repete date incorecte, iar oamenii care îl antrenează nu ajută deloc cauza.
Cercetările anterioare au sugerat că dreapta extremă este mai probabil să creadă dezinformarea.
O echipă internațională din Australia, Anglia și Germania a cercetat mai mult tipurile de persoane care împărtășesc informații false.
Experimentul care îți arată cine este predispus spre a crede știri false
Cercetătorii au chestionat aproape 2.400 de persoane din Marea Britanie și Germania, punând întrebări detaliate pentru a discerne capacitatea lor de a identifica știri false, înclinația de a le împărtăși, dar și cele politice.
Rezultatele au arătat că oamenii nu împărtășesc în mod deliberat informații false în cea mai mare parte a timpului, foarte puțini oameni împărtășindu-le cu cu malintenție.
Din grupul studiat, persoanele mai în vârstă, cu venituri mari, au fost mai bune la identificarea falsurilor din fapte, în special persoanele de centru-stânga sau centru-dreapta.
Cu toate acestea, concluzia este că marea majoritate a oamenilor par să împărtășească știri false fără să dorească să-și înșele semenii, ci pentru că au senzația că acea informație este cât se poate de reală.
Acest lucru evidențiază o problemă gravă: lipsa de educație naște „monștri”, aceasta fiind principala cauză pentru care anumite persoane sunt predispuse să „ia de bun” tot ce este fals și viral pe rețelele de socializare.
Așa cum menționam anterior, singura cale de a stopa acest fenomen este educația.