Știința a demonstrat că papilele gustative pot fi „dresate”. Cum înveți să-ți placă o mâncare pe care anterior o detestai
Este, oare, posibil să-ți antrenezi papilele gustative să aprecieze alimente care anterior nu-ți plăceau, asemenea antrenamentului la sală?
Vezi și: Prima limbă artificială a fost creată și acum îi mai trebuie doar o utilitate
Relația dintre papilele gustative, vârstă și mediul înconjurător
Gustul este un sistem complex pe care l-am dezvoltat pentru a ne ajuta să navigăm prin mediu. Ne ajută să selectăm alimente cu valoare nutritională și să respingem orice ar putea fi nociv.
Alimentele sunt alcătuite din diferite compuși, inclusiv nutrienți, cum ar fi proteinele, zaharurile și grăsimile și arome detectate de senzorii din gură și nas. Acești senzori creează gustul alimentului.
În timp ce gustul este ceea ce papilele gustative de pe limbă percep, aroma este combinația dintre miros și gust. Împreună cu textura, aspectul și sunetul, aceste simțuri influențează colectiv preferințele alimentare.
Mulți factori influențează preferințele alimentare, inclusiv vârsta, genetica și mediu. Trăim fiecare în propriul univers senzorial, iar două persoane nu vor avea aceeași experiență în timpul mesei.
Preferințele alimentare se schimbă și odată cu înaintarea în vârstă. Cercetările arată că cei mici au o preferință naturală pentru gusturile dulci și sărate și o aversiune față de gusturile amare. Pe măsură ce cresc, capacitatea de a aprecia alimentele amare crește.
Dovezi recente arată că bacteriile din salivă pot produce enzime care influențează gustul alimentelor. De exemplu, s-a demonstrat că saliva declanșează eliberarea aromelor de sulf din conopidă.
Cu cât se produce mai mult sulfur, cu atât este mai puțin probabil ca un copil să se bucure de gustul conopidei.
Vezi și: Acest dispozitiv ar putea „păcăli” oamenii să mănânce mai sănătos
Studiul care îți arată că preferințele culinare se pot schimba
Cercetările au arătat cum influențele de mediu asupra preferințelor alimentare se schimbă între copilărie și vârsta adultă.
Pentru copii, factorul principal este mediul de acasă, ceea ce are sens, deoarece copiii sunt mai influențați de alimentele pregătite și consumate aici. Factorii de mediu care influențează adulții și adolescenții sunt variați.
Cafeaua și berea sunt exemple bune de alimente amare pentru care oamenii dobândesc o plăcere pe măsură ce cresc.
Capacitatea de a depăși neplăcerea pentru acestea se datorează în mare parte contextulului social în care sunt consumate. De exemplu, în multe țări, acestea pot fi asociate cu trecerea la viața adultă.
Dar ce faci cu gustul pentru alimentele care nu oferă senzații atât de plăcute, dar care sunt sănătoase, cum ar fi varza sau peștele gras?
Tot ceea ce trebuie să faci este să continui să mănânci. Este nevoie doar de o porție mică pentru a-ți forma o plăcere pentru un gust specific, în timp. Practic, ar putea fi necesare 10-15 încercări sau chiar mai multe înainte să poți spune că îți place alimentul cu pricina.
Vezi și: De ce unele alimente au gust diferit când le consumi în avion. Motivul este surprinzător