Soluția care ar face minuni pe Facebook împotriva știrilor false: Decizia luată de X, fostă Twitter
X, fostă Twitter, necesită acum verificări ale comunității pentru a include surse. Cercetătorii au spus că dezinformarea a atins noi culmi pe fondul războiului Israel-Hamas.
Ce face platforma X, mai exact
X face o schimbare semnificativă în instrumentul său de verificare a faptelor, în încercarea de a opri fluxul de dezinformare pe platforma sa. Noua regulă este una care va fi familiară verificatorilor de fapte profesioniști, cadrelor academice și editorilor Wikipedia, dar este totuși nouă pentru abordarea platformei în ceea ce privește verificarea faptelor: compania va cere acum colaboratorilor săi voluntari să includă surse în fiecare notă pe care o scriu.
Notes that cite sources have a much higher likelihood of earning a ‘Helpful’ status. This is not surprising, as sources make notes more easily verifiable by viewers and raters. Starting today, sources are now required for proposed notes.
We haven’t previously required this, as… pic.twitter.com/6CWGkvtLPJ
— Community Notes (@CommunityNotes) October 17, 2023
Dezinformarea este la cote alarmante pe rețelele de socializare, mai ales în contextul războiului din Israel. Am scris mai pe larg despre acest subiect AICI și AICI.
Compania a anunțat schimbarea într-o postare pe X, la scurt timp după ce Wired a raportat că unii contribuitori sunt îngrijorați de faptul că instrumentul este manipulat de actori răi și agravează problemele de dezinformare ale lui X pe fondul războiului Israel-Hamas în curs.
Dezinformarea în social media
„Începând de astăzi, acum sunt necesare surse pentru notele propuse”, a scris compania.
„Nu am cerut acest lucru anterior, deoarece unele note utile în mod inerent nu au nevoie de surse – de exemplu, se referă la detalii despre postarea sau media pe care o conține. Dar acele cazuri sunt mai puțin frecvente și credem că impactul general al acestei schimbări va fi pozitiv”.
Schimbarea vine pe fondul examinării din ce în ce mai mari a cantității de dezinformare și a altor falsuri răspândite pe X în ultimele zile. Cercetătorii au spus că dezinformarea a atins noi culmi în urma atacurilor Hamas în Israel și a războiului care a urmat. Apariția verificării plătite și modificările algoritmilor care stimulează abonații care plătesc au permis ca informațiile greșite să se răspândească relativ necontrolate, au spus cercetătorii.
Oficialii Uniunii Europene și-au exprimat, de asemenea, îngrijorări, subliniind răspândirea virală și a altor conținuturi nocive care pretind în mod fals că prezintă scene din conflictul în curs. Oficialii UE au deschis săptămâna trecută o investigație asupra lui X în legătură cu gestionarea dezinformării.