02 apr. 2023 | 10:41

Soluția bizară a oamenilor de știință, ca să trăim pe Marte: cum vom locui în cartofi pe Planeta Roșie

ACTUALITATE
Soluția bizară a oamenilor de știință, ca să trăim pe Marte: cum vom locui în cartofi pe Planeta Roșie

Oamenii de știință britanici spun că au făcut beton spațial din amidon de cartofi și că funcționează mult mai bine decât lucrurile pe care le-au făcut înainte, care ar fi avut nevoie atât de sânge, cât și de urină pentru a funcționa.

Într-un comunicat de presă despre material, pe care îl numesc „StarCrete”, cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie s-au lăudat, spunând că noul compus este „de două ori mai puternic decât betonul obișnuit” și are o mare parte de amidon de cartofi si un praf de sare.

O prezentare a cercetării a fost publicată recent în Open Engineering, unde experții în bioproducție din spatele studiului spun că „surplusul de amidon produs ca hrană pentru locuitori ar putea fi folosit pentru construirea de habitate marțiane accesibile și ușor de construit, în viitor”.

Soluția inedită a locuințelor de pe Marte

După cum notează declarația UM, această ultimă cercetare se bazează pe studii anterioare ale aceleiași echipe, în care a reușit să construiască un material „asemănător betonului” folosind „sângele și urina astronauților”, ca agenți de legare”.

„În timp ce materialul rezultat a avut o rezistență la compresiune de aproximativ 40 Megapascali, ceea ce este mai bun decât betonul normal, procesul a avut dezavantajul de a necesita sânge în mod regulat”, notează declarația.

„Când operați într-un mediu la fel de ostil precum spațiul, această opțiune a fost văzută ca fiind mai puțin fezabilă decât utilizarea amidonului din cartofi”.

Ca o notă secundară, este important să subliniem că tot acest proiect ar necesita cultivarea cartofilor pe Marte, iar în 2017, a existat o dezbatere alimentată de Matt Damon în filmul The Martian, despre dacă acest lucru va fi sau nu posibil.

„Deoarece vom produce amidon ca hrană pentru astronauți, era logic să privim acesta ca un agent de legare a betonului, mai degrabă decât sângele uman”, spune Dr. Aled Roberts, cercetătorul principal al proiectului, de la Universitatea din Manchester.

Roberts a spus că, în timp ce „tehnologiile actuale de construcție necesită încă mulți ani de dezvoltare și necesită energie considerabilă și echipamente grele suplimentare de procesare, ceea ce adaugă costuri și complexitate unei misiuni”, compusul StarCrete de amidon de cartofi al echipei UM „nu are nevoie de nimic din toate acestea și, deci, simplifică misiunea și o face mai ieftină și mai fezabilă”.