31 mai 2023 | 22:38

Șoc pentru bănci. Oamenii refuză efectiv să mai ia credite, mai bine se lipsesc de bani

ACTUALITATE
Șoc pentru bănci. Oamenii refuză efectiv să mai ia credite, mai bine se lipsesc de bani

Băncile europene se confruntă cu o reală problemă legată de creditare. Pe fondul dobânzilor care au crescut exponențial în ultima perioadă, atât persoanele fizice, cât și firmele evită să mai solicite finanțări.

Chiar dacă rapoartele financiare publicate de marile bănci europene arată că acestea nu o duc deloc rău în plan economic, având de câștigat de pe urma scumpirii dobânzilor, acestea pierd pe de altă parte, atunci când vine vorba despre zona de creditare.

În Europa se resimte o reticență a consumatorilor pentru a contracta noi împrumuturi, iar fenomenul are o explicație cât se poate de simplă.

Băncile, cu un picior în groapă. Oamenii nu se mai împrumută, au luat frica dobânzilor mari

Pe de-o parte vorbim despre dobânzile foarte piperate ce au apărut ca urmare a înăspririi politicilor monetare, iar pe de altă parte e vorba despre contextul economic general.

Cu o criză a costului vieții la nivel internațional, cu atât de multă lipsă de predictibilitate și cu o inflație ridicată, e firesc să avem parte de mai multă ponderare când vine vorba despre asumarea de noi angajamente financiare și noi împrumuturi. Practic, oamenii își calculează mult mai bine pașii și preferă să mai aștepte, decât să dea buzna în bănci pentru a se împrumuta, fie că vorbim despre credite ipotecare sau de nevoi personale.

Conform datelor unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), creșterea creditării bancare în zona euro a încetinit semnificativ în aprilie. Potrivit economiștilor, oamenii sunt mai sceptici și așteaptă inclusiv să vadă cum va evolua situația economică la nivel mondial, înainte de a-și asuma un nou împrumut.

Specialiștii cataloghează noile date din sectorul bancar ca fiind unele „slabe”.

„Datele monetare slabe din aprilie se adaugă perspectivelor economice sumbre pentru restul acestui an şi ar putea încetini ritmul majorării dobânzilor de către Banca Centrală Europeană”, a punctat Bert Colijn, economist la ING.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele